0
Fotocredits: 'Glass with cognac closeup', Marco Verchvia Flickr

Flash VoedselketenChina gijzelt cognac om export auto’s af te dwingen

China start een antidumpingonderzoek naar Europese brandewijnen, zoals Franse cognac. De autoriteiten checken of deze wijnen voor te lage prijzen op de markt komen. Het lijkt een reactie op het buiten de deur houden van elektrische auto's door Parijs.

De situatie kan de relatie tussen China en Brussel op scherp zetten. China's import van brandewijnen is peanuts vergeleken met de export van elektrische voertuigen naar de EU. Tot november 2023 importeerde China voor $1,57 miljard aan brandewijnen, terwijl het land in dezelfde periode voor ongeveer $12,7 miljard aan elektrische auto's naar de EU exporteerde. Tegelijk zien de Europese drankenproducenten hun afzet in de VS dalen, zodat de Chinese markt belangrijk voor hen is

Cognac lijkt een niche-product, maar China is big business voor Franse merken als Rémy Cointreau en Pernod Ricard. Na het nieuws van dit onderzoek kelderden hun aandelen dan ook flink. De Franse cognacindustrie hoopt dat alles volgens de regels verloopt en dat de EU en China de gijzeling van sterke drank vanwege de blokkade tegen Chinese auto's op weten te lossen.

Het Financieele Dagblad - China kondigt onderzoek aan naar import Franse cognac, 6 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.