Chinese bedrijven die Amerikaans varkensvlees willen inkopen, betalen daar per vandaag 25 procent meer voor omdat de Chinese overheid de importtarieven voor het product verhoogt. Voor fruit, noten en wijn geldt een iets lagere importheffing van 15 procent. In totaal slaat China terug met extra importtarieven voor 128 productcategorieën, waaronder ook non-food, om de Trump-regering te laten weten dat het handelsblokkade voor Chinese producten niet over zijn kant laat gaan.

President Trump voerde afgelopen maand een importheffing in van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium. Hij wil de Amerikaanse staalindustrie stimuleren en de handelsbalans tussen zijn land en China meer in evenwicht brengen. De Chinese maakindustrie heeft een kostenvoordeel en exporteert daarom meer naar de VS dan het land importeert aan Amerikaanse producten. Het handelsoverschot tussen beide landen viel vorig jaar met 375 miljard dollar riant uit in het voordeel van China. Komende week zal Trump naar verwachting ook hogere importtarieven op elektronica afkondigen.

Ademtocht voor Europese varkensboeren
Voor Europese varkenshouders is het nieuws een lichtpuntje. Ze zorgen voor het meeste aanbod op de wereldmarkt, maar worden bedreigd door een aanwassende stroom goedkoper varkensvlees uit de VS, terwijl bovendien hun export naar China krimpt. Nu hun Amerikaanse concurrentie het op de Chinese markt moeilijker krijgt en China wegens logistieke vraagstukken vermoedelijk permanent wat ruimte zal laten voor varkensvleesimporten, krijgen ze wat meer ademtocht.

Of het voordeel lang duurt, valt te bezien omdat het mogelijk om tijdelijke schermutselingen in de economische wereldorde gaat. Wel kan het de West-Europese boeren op de korte termijn door een dal helpen en hen en hun financiers in staat stellen de overproductie op hun thuismarkten nog wat langer vol te houden. Het betekent voor Europa dat West-Europees varkensvlees voorlopig in ruime mate en tegen betaalbare prijzen in de winkels voorhanden blijft.
Dit artikel afdrukken