Arjan Smit van restaurant De Pronckheer heeft eindelijk een ontheffing gekregen om 'plaagdieren', zoals de spreeuw en de muskusrat, aan zijn gasten te serveren. Smit streed al jaren voor een manier om de schadelijke dieren, die wel geschoten mochten worden, zinvol te verwerken. Dat is namelijk bij wet verboden.

Kritiek, doodsbedreiging en Kamervragen
"Doodzonde dat dit hoogwaardige dierlijke eiwit in de kliko verdween", zegt Smit op het AD. Uit principe zocht hij daarom al enkele jaren de grenzen van de wet op. Dat leverde hem, behalve kritiek en een vermaning vanuit het ministerie, ook een digitale doodsbedreiging en zelfs Kamervragen (door de PvdD) op. "Dat was een tweede dieptepunt, want ik maak me juist sterk voor dierenwelzijn door na de dood nog iets nuttigs met het vlees te doen", vult Smit aan.

Lokale en seizoensgebonden producten, ook gans
Daar gaat Smit trouwens nog altijd verder mee. Hij is voortdurend bezig met het ontwikkelen van recepten met lokale en seizoensgebonden producten, met name van de ongewenste plaagdieren die in Nederland welig tieren. Behalve de al genoemde muskusrat en spreeuw horen daar ook bijvoorbeeld rivierkreeftjes bij en natuurlijk de vele ganzen die in Nederland het veld moeten ruimen. Hij is dan ook erg tevreden met de ontheffing die hij, als eerste, van de provincie Utrecht gekregen heeft. Wie volgt?

Fotocredits: 'plaagganzenlevermousse' van Arjan Smit, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken