De Nederlandse productie wordt slechts voor een beperkt deel via de supers verkocht. Dat geldt voor zowel dierlijke (m.n. melk en varkens) als plantaardige producten (tuinbouw). Zij kunnen dus ook de boeren niet faciliteren met betere prijzen. Marc Jansen van het CBL zegt in de Levensmiddelenkrant dan ook: "Van de totale afzet van de agrarische sector nemen de Nederlandse supermarkten maar een klein deel voor hun rekening" En: "De noodgreep van de boeren begrijpen wij goed. Door een mondiale overproductie en de afbouw van hun subsidies staat hun inkomen onder druk." Dat laatste is niet geheel correct, want mondiaal geldt een krapte aan voedsel. Tuinbouw is bovendien een grotendeels ongesubsidieerde sector, afgezien van ca. € 100 miljoen afzetsubsidie. Het is echter wel juist om te stellen dat er in Nederland en Europa zoveel lokaal wordt gemaakt, dat het product niets opbrengt, terwijl de productiekosten ervan stijgen en de productiesteun wegvalt.
FrieslandCampina reageert wat verbouwereerd. Dat is begrijpelijk want het bedrijf is opgericht om voor de boeren te onderhandelen met hun afnemers. Woordvoerder Jan-Willem Avest van FrieslandCampina betwijfelt of de boeren dat beter kunnen dan zijn bedrijf. Hij begrijpt hun wanhoop, maar trekt tevens een duidelijke streep: "Wij leveren aan Albert Heijn en zitten daarom al regelmatig met ze aan tafel. Dan komen wij ook op voor de belangen van onze melkveehouders. Het is onze taak om de melk die zij leveren zo goed mogelijk te verwaarden." Dat is een duidelijke boodschap: de boerenleiders hebben het rollenspel doorkruist. Begrepen ze wat ze daarmee duidelijk maakten?
De Levensmiddelenkrant parafraseert wat Jansen (CBL) daarover zegt: "Volgens Jansen maken de protesten duidelijk dat de oude coöperatiestructuren niet meer werken."
Het CBL zou graag zien dat de fabrikanten en coöperaties die het boerenproduct verwerken om het voor verkoop aan consumenten geschikt te maken ook aan tafel schuiven. Dat zijn immers de partijen die de boeren duidelijk te maken dat zij hun beklag niet moeten doen bij zijn leden - de supers en andere detailhandel - maar bij hun eigen organisaties en de directe afnemers van hun product.
Philip den Ouden van het FNLI maakt duidelijk dat zijn achterban van verwerkende bedrijven geen nut ziet in nóg een gesprek. Zij hebben reeds een goed gesprek met de supers, maar zijn gegriefd door het feit dat die de gedragscode voor eerlijke handelspraktijken niet na zouden leven. Den Ouden: "Als Albert Heijn die ondertekent hebben we de rondetafelgesprekken niet nodig". De boerenleiders wilden met Albert Heijn over verduurzaming van de keten praten. Den Ouden zegt tegen de Levensmiddelenkrant dat daar al een tafel voor bestaat. Daarbij doelt hij onder meer op het Platform Verduurzaming Voedsel. Hij zegt dan ook : "Over verdere verduurzaming van de keten praten we al met LTO en CBL, daar zitten dan meteen alle supermarkten aan tafel."
Inderdaad dus: waar willen de boeren over praten als er allang gepraat wordt?
De analyse lijkt duidelijk en is in één zin samen te vatten: overproductie los je niet op door je kop in het zand te steken en te proberen die via verduurzaming te redden. Maar wat doe je dan met het zwaar gefinancierde productie-apparaat dat zijn kosten niet meer goed kan maken? Dat is een vraag waar de Nederlandse supers en verwerkers de boeren niet bij kunnen helpen. Daar zullen ze zelf een strategie en succesvolle product- en verkoopformules voor moeten bedenken. Als ze die bedacht hebben, kunnen de supers en verwerkers misschien wel helpen. Nederland kan immers een land zijn waar te exporteren successen worden ontwikkeld. Maar ontwikkeld zullen ze moeten worden, want ze zijn er niet. Anders was er immers geen probleem.
Inmiddels hebben Albert Heijn en de boeren het Landbouw Economisch Instituut alweer opdracht gegeven om uit te rekenen of de boeren door de supers gepakt worden. Toen het dat de vorige keer deed, was het antwoord luid en duidelijk 'nee'. Toen ik over dat onderzoek later zelf met de verantwoordelijke onderzoeker voor een illuster Wagenings gezelschap een co-presentatie deed, werd duidelijk dat het 'pakken' niet vanuit de supers gebeurt, maar eerder vanuit de handel. Heeft die het dan gedaan? Nee, ook niet. Er is zoveel handelswaar dat die niets waard is. Handel zet slechts de prijs, zo hoort dat. Boer en tuinder doen het zelf en zijn een dief van hun eigen portemonnee. Dat gaat het LEI nu opnieuw ontdekken. En toen? Als onderwijl voldoende bedrijven klappen, verdampt het probleem vanzelf. Onderwijl pleit de baas van de WUR voor nog meer productie. Gisteravond sloot ook een Nederlands duurzaamheidshoogleraar bij hem aan. Van duurzaamheid zullen ze ongetwijfeld alles weten, maar van economie hebben ze duidelijk geen verstand.
De Nederlandse Boer BV zit zonder visie en zonder plan, terwijl het zo niet langer kan. Zelfs zijn grootste coöperatie kijkt hoofdschuddend naar de Zaanse rit van de bestuurders in het veld. Ik heb met hen te doen. Ze proberen als een dolle te draaien aan het stuur van de tractor, maar de stuurstang zit los. Tom Poes moet een radicale list verzinnen, anders dondert de tractor met wagen en al in het ravijn van de gevolgen van de economisch onhoudbare productiedrang uit het verleden.
Fotocredits: tractor, Curtis Gregory Perry
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, ook ik weet dat het aandeel in NL beperkt is maar de retail heeft wel een spilfunctie. Ik las een onderzoek , een half jaar terug of zo, dat voedsel europees gezien nergens zo goedkoop is als hier, en in datzelfde onderzoek werd ook gesproken van een vechtmarkt om de consument in NL. Als supermarkten de macht hebben betalingstermijnen van 3 mnd te hanteren en ook nog een korting daarbovenop eenzijdig op te leggen zegt mij dit genoeg. Als het gaat om introductie van nieuwe concepten: bijv. ergens rond 1990, ikb+ door dumeco ( nu vion) en AH , werd door AH de stekker uitgetrokken , de consument wilde er niet voor betalen en vlees is natuurlijk stuntartikel. Scharrelvarkensvlees medio jaren 90 finaal mislukt, wat ik ervan hoor loopt het nu wel goed. We hebben in NL zogenaamde KKM melk (gecertificeerd in de keten, heeft verder niets met concepten te maken) en in tijden van schaarste is dit op de spotmarkt wel van waarde. Volwaard is een initatief wat de niche overstijgt dankzij de ngo's maar je wil niet weten hoeveel energie het 5 jaren geleden gekost heeft om het geïntroduceerd te krijgen en AH heeft het uiteindelijk omarmd maar plakte daar wel een eigen naam aan ipv volwaardkip te gebruiken want die gebruikte Jumbo al. Zie website volwaard.nl en persbericht plukon onder "nieuws" waarom de vraag nu zo groeit. Volwaard is typisch het voorbeeld waar ik op doel dick, niet zozeer concepten door de fcdf's en uniliver cs. die miljoenen kunnen investeren en ook wel eens een blauwtje lopen in de vernieuwingsdrang, maar vooral de individuele ondernemer/ondernemersgroepen die zoals bijv De Hoeve bv, die hun weg moeten vinden buiten de retail/franchise ondernemers om.
GIJS is ook een mooi voorbeeld dat , althans volgens PLUS, gezien word als kansrijk maar ik ben ervan overtuigd dat dit 5 of 10 jaar geleden absoluut kansloos was geweest. (en dat is dus een mening). De zuivel iha in weet de melk goed tot waarde te brengen gezien de uitbetaalde melkprijs aan de leveranciers in relatie tot omringende landen en het feit dat 70% export is goed organiseren loont. Maar dan praat je over een marge verschil van een paar cent, een paar duizend euro op het bedrijf van de gemiddelde melkveehouder , evenals de weidepremie. De groep Zelfzuivelaars is ook geminimaliseerd want melk is een grondstof, geen eindproduct als je er wat aan wilt verdienen.
Kern waar het volgens mij in dit forum telkens weer omdraait:
Moet de landbouw iha om perspectief te houden in NL zich onderscheiden? Zo ja, hoe groot is de markt voor de zich onderscheidene producent en wat moet de rest? Is die overgeleverd aan de vrije markt? Is het in een tijd waar we de arbeidsmarkt ( minimumloon, cao,tewerkstellingsvergunningen, uitkeringen), de kapitaalmarkt ( bankencrises), de woningmarkt, energie, de gezondheidszorg ( volgens velen doorgeslagen) reguleren of zelfs willen/moeten reguleren, een opta en NMA hebben georganiseerd om de consument te beschermen waardoor de producent niet meer de gelegenheid krijgt om zich verder te organiseren als tegenwicht tegen de inkoopcombinaties van de retail nog acceptabel om de voedselmarkt aan zijn lot over te laten?
Is het dan wel oke als we concluderen dat de bulkproductie( vlees en zuivel) in NL geen toekomst heeft want het is al dan niet een aanslag voor het milieu, dierenwelzijn, volksgezondheid, en dit dan maar zoals de nertsenhouderij "afschaffen" (lees verplaatsen )? Of stellen we regels ter bescherming van de uitputting van mens, dier en milieu met bijbehorende compensatie?
Liesbeth, begrijp me goed, emigreren is alles behalve makkelijk, maar de suggestie dat Jan Maat in Hongarije zit om er voor te zorgen dat den Haag het makkelijker moet maken om te emigreren wijs ik van de hand.
Trouwens over belastingbetaler gesproken Jens, in het voormalige Oostblok worden de hier zo verfoeide megastallen gebouwd met subsidies oplopend tot 40% van de totale bouwkosten, gefinancierd door Brussel ivm. de "achterstand"in de ontwikkelingen mbt de landbouw aldaar.
peter, ik maak me zorgen want ik zit in de groep die absoluut te weinig culturele bagage heeft aangezien ik totaal niet begrijp wat Mené Mené Tekèl Ufarsin" betekent. Ik lees een ondertoon in je betoog waarin ik "makkelijk om te stoppen" denk te moeten lezen als moeilijker om boer te blijven, en dat is wezenlijk anders. Onze gehele welvarende samenleving draait trouwens om goedkope brandstoffen, niet alleen diesel en niet alleen de landbouw.
Vandaag komt los wat op Foodlog al jaren onderwerp van gesprek is: de Nederlandse tuinbouw had geen plan. Dat kon ook niet, want sectoren kun je niet redden. De vraag had dan ook moeten zijn: hoe maak je een gunstige context zodat de ondernemers kunnen overleven die het zaai- en pootgoed zijn van de Phoenix die uit de as van zijn te grote groei moet herrijzen.
Het is niet leuk te zien dat analyses van hier die al bijna drie jaar oud zijn, nu werkelijkheid worden. Ik ben bang dat er nog meer zullen volgen.
Piet, ik weet sinds kort dat er ook enorm veel variatie in paprika is. Ik stond per ongeluk zaterdag jl. op de markt met bruine. Jammer genoeg had ik niet twintig kistjes mee. Maar eens: in tomaat - ik mocht proeven van meer dan honderd rassen van een veredelaar - zit ik te wachten op de echte revolutie. Wat is daar een lekkers te vinden. De appel, peer, framboos en aardbei krijgen concurrentie als dat goed losbarst.
#19
Sinds 1995 vertegenwoordigt de Greenery niet meer dan 30% Nederlandse tuinbouw. 3 nieuwe tuinbouwproducten in de schappen van de afgelopen 10 jaar:
- jaarrond Nederlandse tomaten
- snoepgoed groentes (tomaten, paprika, komkommer in shakers)
- sla met wortel
Al deze productgroepen gaan goed.
De stemming is om alle sectoren van gehele landbouw op 1 hoop te gooien. Dat is niet terecht. Niet voor niets zijn is er geen topsector landbouw, maar wel een topsector tuinbouw / uitgangsmaterialen. LTO vertegenwoordigt allang de tuinders niet meer ...
Er staan gewoon teveel standaard paprika in Nederland. Niet onderscheidend = einde zaak. Dat is het grootste probleem in voedingstuinbouw Nederland met ongeveer 15% van het glas (incl bloemen). Hopelijk kan tomaat dat invullen voor komende jaren want de innovatie en onderscheidingsvermogen van dit product is echt heel goed.