Van Dinther schrijft over zijn bezoek aan een veganistische kerstmarkt. Die blijkt te voorzien in een behoefte van een groeiende groep zelfverzekerde mensen.

De Volkskrant-correspondent spreekt Emile Dingemans, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Die ziet veganisme als "meer dan een hype. Het is de tijdgeest. Mensen accepteren het gezeul met dieren niet meer. Jaren geleden werd je raar aangekeken als je veganist was. Nu beseffen steeds meer mensen dat vlees eten helemaal niet nodig is. Wat helpt, is dat het veganisme vrolijker is geworden. Elke stap in de goede richting is positief." Een andere gesprekspartner van Van Dinther klinkt wat grimmiger: "De vleeseter zit in het defensief", zegt Pablo Moleman van ProVeg, een Europese organisatie die plantaardig eten promoot. "Niet de veganist, maar de vleeseter moet zich tegenwoordig verantwoorden voor zijn gedrag", denkt Moleman.

De veganistische Kerstmarkt voelt nog niet lekker aan, noteert Van Dinther. "De echte kerstsfeer wil niet helemaal loskomen in de kale hal van de Expo Haarlemmermeer, die spaarzaam is aangekleed met een paar ielige kerstboompjes." De bezoekers vinden het vleesloze eten gelukkig wel lekker.

Volgens een marktonderzoek zou één op de vijf Nederlanders dit jaar de voorkeur geven aan een vegetarisch kerstdiner. Driekwart van de Nederlanders vindt het belangrijk dat bij het kerstdiner rekening wordt gehouden met dierenwelzijn. De helft wil minder vlees eten dan vorig jaar.
Dit artikel afdrukken