De Volkskrant-correspondent spreekt Emile Dingemans, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Die ziet veganisme als "meer dan een hype. Het is de tijdgeest. Mensen accepteren het gezeul met dieren niet meer. Jaren geleden werd je raar aangekeken als je veganist was. Nu beseffen steeds meer mensen dat vlees eten helemaal niet nodig is. Wat helpt, is dat het veganisme vrolijker is geworden. Elke stap in de goede richting is positief." Een andere gesprekspartner van Van Dinther klinkt wat grimmiger: "De vleeseter zit in het defensief", zegt Pablo Moleman van ProVeg, een Europese organisatie die plantaardig eten promoot. "Niet de veganist, maar de vleeseter moet zich tegenwoordig verantwoorden voor zijn gedrag", denkt Moleman.
De veganistische Kerstmarkt voelt nog niet lekker aan, noteert Van Dinther. "De echte kerstsfeer wil niet helemaal loskomen in de kale hal van de Expo Haarlemmermeer, die spaarzaam is aangekleed met een paar ielige kerstboompjes." De bezoekers vinden het vleesloze eten gelukkig wel lekker.
Volgens een marktonderzoek zou één op de vijf Nederlanders dit jaar de voorkeur geven aan een vegetarisch kerstdiner. Driekwart van de Nederlanders vindt het belangrijk dat bij het kerstdiner rekening wordt gehouden met dierenwelzijn. De helft wil minder vlees eten dan vorig jaar.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik vind het prima als iemand veganistisch of vegetarisch wil eten, maar zou graag willen dat dit als eigen keuze wordt gezien. Ik bemoei me niet met wat iemand anders wel of niet wil eten en zie graag dat dit omgekeerd ook zo is.
Otto: die mega ontbossing is nog veel erger aan de gang voor de palmolieplantages die weer in ongezonde op voedsel lijkende substanties door fabrikanten gestopt wordt. En wat denke je van alle ontbossing voor de mais= en sojavelden??? Logisch dat de indianen in Zuid-Amerika een keer in opstand komen. Dan liever een stukje bos weg voor een aantal koeien die dan lekker mogen grazen in het gras ipv in een stinkende schuur staan...........
Marc #4 "de pro's en con's van eetstijlen en consumptiepatronen en de impact ervan zijn bekend."
Bij iedereen? Is iedereen bijv doordrongen van de mega-ontbossingen, habitatvernietigingen, impact van de massale monocultuur om het vlees te produceren, en de gevolgen daarvan nu, over 10-50-100 jaar? Volgens mij weten de meeste mensen dat niet echt, is het een betekenisloos weetje vanwege de vervanmijnbed-show of zal het ze de derrière oxideren. En sowieso, de techniek lost het wel op toch?
Verder snap ik je reactie hoor, en neig ik recalcitrant ook tot het braden van wat extra gevogelte nadat iemand zegt dat dat niet mag of slecht is. Terwijl dat verder niets of niemand verder helpt..
Met Kerst eet ik TWEE kalkoenen als 20% van Nederlands zich vegetarisch voedt aan de kerstdis.
En dat terwijl ik niet eens van kalkoen houd.
Wat ik niet begrijp is dat de veganisten en vegetariërs zo zeer 'ten koste van alles en iedereen' hun gelijk willen halen. Het heilige moeten werkt eerder averechts. Mensen maken hun keuzes op diverse terreinen, ook over voeding. We leven in Nederland -en Noord West Europa- in een relatieve hoge welvaart. We kúnnen beslissen of we vleesminderend, vleesstabiliserend of zelfs vleesmeerderend door het leven willen. Laat dat aan het individu over; de pro's en con's van eetstijlen en consumptiepatronen en de impact ervan zijn bekend. Hoe meer druk op het een of het ander, hoe groter de weerstand op de verandering en de afstand tussen de meatlovers en meatleavers.
Ik zou zeggen: weg met al die carnivorische beesten dan ook maar?
Ben net als Veronica blij dat wij dan omnivoor zijn, scheelt een hoop gezeik aan tafel