Mogen we na twee jaar kerst-met-corona gelukkig weer samen en groots uitpakken, steken de voedselinflatie en energieprijzen weer fikse spaken in het wiel. Welke keuzes maakt Nederland dit jaar voor de kerstdagen?
Ruim 80% van de Nederlanders zet bij het kerstdiner bij voorkeur vlees of vis op tafel, blijkt uit een onderzoek van DirectResearch in opdracht van World Animal Protection (WAP). Slechts 4% eet vegetarisch of plantaardig met kerst.
Er branden dit jaar minder lichtjes met kerst en ook op straat zal het donkerder zijn. Vier op de 10 Nederlanders doet de komende weken minder kerstverlichting aan vanwege de hoge energieprijzen. Sommigen geven aan de kerstboom 's nachts uit te doen, anderen hebben de verlichting van tuin en buitenkant dit jaar maar in de doos laten zitten.

Nu Covid vergeten is, kunnen we dit jaar weer met de hele familie aan tafel en feestelijk uit eten gaan. De inflatie en kostenstijgingen gooien echter roet in het eten. Een deel van de restaurants houdt met kerst de deuren dicht; bij andere wordt het dringen. "Er zijn restaurants die vol hadden kunnen zitten, maar het personeel dat al zo hard heeft moeten werken tegemoetkomen en niet opengaan," zegt Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Of ze vinden het gewoon te duur om open te gaan." Dat kan komen door personeelstekorten of doordat de kosten niet opwegen tegen de baten.

Vooraf betalen
Een probaat middel om dat tegen te gaan, is gasten vooraf te laten betalen. Geen probleem voor de populaire kerst-uitgaansgelegenheden van de Van der Valk-keten. "Zo zijn we er zeker van dat mensen komen opdagen," zegt persvoorlichter Vincent van Leeuwen in De Telegraaf. "Zo zitten wij niet met een halfleeg restaurant op eerste kerstdag, hoeven we geen 'nee' te verkopen tegen anderen, als er uiteindelijk wel plek voor ze blijkt te zijn en voorkomen we dat het ingekochte eten bederft omdat mensen niet op komen dagen."

Ander, minder of zonder
Een manier om te kosten te besparen, is bezuinigen op het kerstdiner zelf. Bijvoorbeeld door minder duur vlees te kopen. "Karbonaadjes in plaats van ossenhaas deze kerst. Net zo lekker en de kaarsjes maken het toch wel gezellig", zegt EenVandaag dat 4 op 10 mensen ziet bezuinigen.

Ruim 80% van Nederland zet bij voorkeur vlees of vis op de Kersttafel, blijkt uit een onderzoek van DirectResearch in opdracht van World Animal Protection (WAP). "Zestig procent van de ondervraagden geeft aan vlees en vis lekkerder te vinden, en dat een vleesgerecht ‘nu eenmaal bij een kerstdiner hoort’", aldus WAP, dat met de 'Kerstdiernee'-bewustwordingscampagne pleit voor een plantaardig kerstdiner. Op dit moment eet slechts 4% vegetarisch of plantaardig met kerst.

Maar er is een lichtpuntje: bijna de helft van de ondervraagden in de WAP-enquête zegt het niet erg te vinden wanneer ze bij iemand anders een feestmaal zonder vlees geserveerd zouden krijgen.

Dat komt mooi overeen met de resultaten van een vergelijkbaar onderzoek door maaltijdboxenleverancier Green Chef. Daaruit blijkt dat een ruime meerderheid (70%) vlees en kerst bij elkaar vindt horen; 40% staat open voor een vleesloos kerstdiner, vrouwen meer (63% wil best vegetarisch, 45% zelfs vegan) dan mannen (44% respectievelijk 30%).

Jongeren laten vlees veel gemakkelijker links liggen dan ouderen. Van de 18-34-jarigen staat 70% open voor een vegetarisch kerstdiner, en 52% voor een vegan versie. Bij 55-plussers zijn die percentages respectievelijk 46% en 30%, aldus Distrifood.