Sinds 2010 werkt de Vegetarische Slager het dier de voedselketen uit. Niet door 'zomaar' vleesvervangers te maken, maar door net zo lekker 'nieuw vleesch' te maken. Een aantal producten kon niet gemaakt worden zonder kippeneiwit. Maar die tijd is voorbij. De Vegetarische Slager sloopt in de VS ook het kippenei uit de voedselketen. De Veganistische Slager komt eraan, maar is nog verboden in de EU.
Kijk op de ingrediëntenlijst van de hamburger of kipworst van De Vegetarische Slager en je ziet het meteen: er zit 'vrije-uitloop kippen-eiwit' in. Maar over een poosje niet meer. De Vegetarische Slager is namelijk een samenwerking aangegaan met het Amerikaanse bedrijf The Every Company.

EVERY gaat veganistische grondstoffen leveren voor de vleesvervangers van De Vegetarische Slager. EVERY EggWhite is het belangrijkste product van EVERY, een eiwit met dezelfde bindende eigenschappen als echte eieren. Met het verschil dat aan EVERY EggWhite geen kip of ei te pas komt. Het eiwit wordt gemaakt door middel van precisiefermentatie.

Bij precisiefermentatie gaan micro-organismen - bacteriën, schimmels of gisten - aan het werk. Bij die micro-organismen is het DNA aangepast, waardoor ze bij fermentatie een specifieke stof produceren. Zo vergisten in de bioreactoren van EVERY gisten suiker tot eiwitten. Er zijn dus geen kippen, stallen, kippenvoer of water nodig. Dat komt het milieu ten goede, omdat de milieu-impact lager is dan bij de productie van traditionele eieren.

Hoe graag vegan georiënteerde consumenten het ook zouden willen, de Vegetarische Slager mag in de EU nog niet vegan worden. Er rest namelijk nog een 'hikje'. Het gebruik van producten uit precisiefermentatie is nog niet toegestaan in Europa. De Europese regelgeving is strenger en conservatiever als het gaat om nieuwe voedseltechnologieën dan de Amerikaanse, vooral ten aanzien van producten of ingrediënten die met behulp van genetisch gemodificeerde organismes (GMO) zijn geproduceerd. In de VS zijn al wel producten met ingrediënten uit precisiefermentatie te koop, onder meer van Unilever: Breyers ijs bevat melkeiwitten van Perfect Day die zijn gemaakt met behulp van precisiefermentatie.

Unilever, sinds eind 2018 het moederbedrijf van De Vegetarische Slager, onderzoekt de mogelijkheden om EVERY EggWhite in meer producten dan alleen die van de Vegetarische Slager te integreren. Het samenwerkingsverband richt zich in eerste instantie op het Verenigd Koninkrijk voor de lancering van hun producten. Sinds de brexit vaart dit land immers een eigen koers voor wat betreft de voedselveiligheids- en toelatingsregels en dat maakt het een geschikt startpunt.