In de Ondertussen van 7 januari vallen mij deze berichten op:

- de omstreden New York Pizza aan de Ferdinand Bolstraat in Amsterdam is alweer dicht (Parool). Aan de opening ging een hoop juridisch gesteggel met de gemeente Amsterdam vooraf. Is de pizzaketen een fastfoodketen of een restaurant? Een fastfoodketen mocht zich niet vestigen maar dat is de NYP wel, oordeelden de bestuursrechter en de Raad van State. In plaats van op nummer 53 vestigde New York Pizza zich daarom op nummer 64. Maar zonder commercieel succes; ruim een jaar na opening is de vestiging alweer dicht.

- niet de OPEC, maar de ‘COPEC’; geen oliekartel, maar een cacaokartel. Ivoorkust en Ghana bundelen vanaf komend najaar de krachten met het doel de teelt van cacaobonen beter betaald te krijgen (DeTijd). Samen produceren de landen meer dan 60% van het marktvolume. Het initiatief komt er na jaren van jojoënde prijzen, een gevolg van speculatie over de beschikbare voorraden. Via onderlinge afspraken hopen de Afrikaanse landen daar een einde aan te maken en cacaoboeren een hoger en stabieler loon te kunnen garanderen. Per ton cacao vragen Ivoorkust en Ghana vanaf volgend oogstseizoen $400 extra.

- op de plek waar bijna 10 jaar geleden de kernramp van Fukushima plaatsvond, leven nu ondanks (en dankzij) de radioactieve straling veel wilde dieren (ScienceDaily). Een groot gebied rond de kerncentrale in Japan werd onbewoonbaar. In de gebieden waar nu geen mensen meer leven, zijn wel veel dieren aanwezig. Dat constateren onderzoekers van de Universiteit van Georgia na het bestuderen van wildcamera's in de evacuatiezone. Op zo'n 267.000 natuurfoto's zijn meer dan 20 soorten vastgelegd waaronder wilde zwijnen, Japanse haas, makaken, fazanten, vossen en de wasbeerhond. Vooral wilde zwijnen, die schuw zijn voor mensen, werden opvallend vaak (46.000 keer) op de foto gezet.




Niet alleen medicijnresten in het oppervlaktewater zijn gevaarlijk, maar ook hun afbraakproducten. Ook de afgebroken resten van medicijnen zijn potentieel toxisch (EOS Wetenschap). Volgens assistent professor Gayan Rubasinghege wordt er in onderzoek te weinig gekeken naar de aanwezigheid en impact van deze afbraakproducten.
In België opent de Economische Inspectie een onderzoek naar de '1+2 gratis'-actie tijdens de week van de jaarwisseling van Albert Heijn. De inspectie wil nagaan of door de scherpe prijsactie geen producten met verlies werden verkocht. Dat is in België verboden (RetailDetail).
Het overnamegevecht om het Britse Just Eat nadert zijn hoogtepunt. Aanstaande vrijdag loopt de biedingstermijn voor Takeaway en Prosus af. Volgens betrokkenen wint Takeway de overnamestrijd om Just Eat (Het Financieele Dagblad).
Vandaag herdacht Frankrijk de moord, vijf jaar geleden, op de journalisten van het satirische blad Charlie Hebdo dat niet anti-islam, maar anti-fanatisme wilde zijn; zij en anderen werden vermoord door de broers Kouachi. Het vrije denken is er sindsdien eerder kleiner dan groter op geworden; ‘de satire is nog nooit zo fragiel geweest’, zegt oud-medewerker Caroline Fourest van het weekblad (Volkskrant).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken