Broodhulp
Het is dan ook niet zo gek dat Brood geen fluffy plaatjesboek is dat meelift op de herwaardering voor brood. Door de volledigheid en detaillering van de historische informatie en context is dit een zeer indrukwekkend boek, het werk van een scholar die bevrijd is van de academische stijfheid en in zijn uitweidingen nu ook persoonlijk kan worden.
Maar wat Brusselse bakkers in 1840 verdienden (565 franc per jaar) of wat in 1912 de argumenten van de Luikse arts P. Schuind waren tegen ‘oneerlijke bakkers die het hele ambacht schaden’ door hun broodvervalsing of wat de ‘massale broodhulp’ van het Nationaal Hulp- en Voedingscomiteit in 1914 precies behelsde, zal niet iedere lezer interesseren. En de Nederlandse lezer nog minder dan de Vlaamse, want Brood vertelt een overwegend Belgisch verhaal. Zeventig van de 343 pagina’s van het boek beslaan de verklarende woordenlijst, bijlagen, noten, bibliografie en het register.
Brood is leven, niet alleen als voedingsmiddel. De productie, beschikbaarheid, kwaliteit, prijs, status en de bewegingen in al die factoren vormen een geschiedenis waar je niet aan denkt als je een halfje bruin kooptRevoluties
De grote lijnen die Scholliers trekt, zullen velen wel kunnen boeien, ook al omdat die in het heden uitkomen. Brood is leven, niet alleen als voedingsmiddel. De productie, beschikbaarheid, kwaliteit, prijs, status en de bewegingen in al die factoren vormen een geschiedenis waar je niet aan denkt als je een halfje bruin koopt. Scholliers bekijkt de fragiele samenleving, de noden van de bevolking, de ingrepen van de overheid en de fratsen van de culinaire cultuur vanuit de bakkersoven.
De toenemende welvaart, wereldhandel (Amerikaans graan), chemie, technologie, smaakverandering en de sociale omstandigheden sinds 1800 (Scholliers' terrein van expertise) hebben het leven van het brood zelf drastisch veranderd. Scholliers ziet twee revoluties, de eerste rond 1880, de tweede honderd jaar later.
“Vertel mij welk brood je eet, en ik vertel u wie u bent”, is de prominente quote op de achterflap. Beide revoluties “wijzigen radicaal de bestedingen, levenswijze en denkbeelden van gezinnen in België, Europa en daarbuiten. (…) Brood brengt de grote en kleine veranderingen samen en biedt daarom de ideale gelegenheid om culturele, economische, medische, politieke, sociale, technische en andere ontwikkelingen van de voorbije tweehonderd jaar te bestuderen. Brood vat alles samen.” Overdenk dat eens als u bij de bakker in de rij staat.

Importgraan
De eerste revolutie was het product van de samenkomst van betere technieken, schaalvergroting (broodfabrieken), goedkopere importgraan en meer koopkracht. Het witbrood van de rijken en de fijnere bakkersproducten komen binnen het bereik van de man met de smalle beurs en die smult er decennia lang van. Het werk van de bakker kreeg meer waardering, er kwamen wedstrijden voor patissiers. Rond de feestdagen verdienden de bakkers goud geld.
Tussen 1920 en 1980 verwaarloost de bakker het brood ten voordele van de patisserieDat was niet alleen een gunstige ontwikkeling. “Tussen 1920 en 1980 verwaarloost de bakker het brood ten voordele van de patisserie”, schrijft Scholliers. “Tot de jaren 1960 staat het wit brood symbool voor de overvloedige consumptiemaatschappij”. Er kwam verpakt witbrood dat eindeloos goed bleef dankzij ‘broodverbeteraars’. Het zal in Nederland niet heel anders zijn geweest, denk aan King Corn.
Ongebuild
Maar toen kwamen er “enkele broodeters die ongebuild brood verkiezen om gezondheidsredenen. (…) Bruin brood krijgt een leuker imago”. De slinger van de tijd ging terug. Het vrijwel geheel chemisch bereide fabriekswitbrood verloor terrein aan het gezondere bruinbrood. Witbrood werd nu juist iets wat vooral gegeten werd door consumenten uit de lagere klasse. De gezondheidsbewuste hogere klasse ging ambachtelijk, artisanaal, biologisch, puur, streek-, oer- en natuurbrood eten. Alle mogelijke adjectieven worden gebruikt om de nieuwlichterij te onderscheiden van het dominante fabrieksbrood, vroeger ‘huishoudbrood’ geheten.
Scholliers betreedt niet of nauwelijks het gebied van de biologie en chemie van het brood, daar ligt zijn expertise niet. Over de kwaliteit van het brood door de eeuwen heen heeft hij geen oordeel. Hij eindigt zijn boek in de epiloog ‘Goed brood’ wel met “een groet aan de kleine bakker en zijn brood”.
Vlaamsch
Wat is goed brood? Daar heeft iedere broodeter een mening over. Zeker iedere broodbakker, en daar zijn er in de amateursfeer ontelbare bijgekomen, geïnspireerd door de coronapandemie. Ambachtelijke bakkers als Menno ’t Hoen, BBrood en Het Vlaamsch Broodhuys bakken alweer jarenlang brood op de meest ‘gezonde’ manier.
Meel van de hele korrel gemalen door de stenen van een windmolen (vezels en mineralen), langdurig fermenteren met zuurdesem van de eigen ‘moeder’ (minder fytinezuur en gluten), geen toevoegingen en bakken in een oven met stenen vloer. Kijk op de website van Het Vlaamsch Broodhuys hoe zij dat al 25 jaar doen, op de top van de Tweede Broodrevolutie. Om je vingers bij af te likken. En helemaal Nederlands.
(Persoonlijke noot: Ook in een andere betekenis goed brood komt van Iambe, een kleine biologische zuurdesembakkerij in Amsterdam waar jongvolwassenen met een beperking werken, in de bakkerij en in de winkel).
Op 10 juli krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het verdonkeren van het slappe Nederlandse ‘brood’ is al 37 jaar aan de gang en de zo geprezen ’warme’ bakker gebruikt precies dezelfde kant-en-klaar mixen als iedere broodfabriek doet. Afkomstig van hetzelfde handjevol maalderijen.
En dat desem waar iedere bakker alweer jaren mee te koop loopt om zijn brood duurder te kunnen verkopen is in negen van de tien gevallen nepdesem en geen natuurdesem. Dat urenlange rijzen is teveel gedoe en duurt maar en duurt maar.
Intussen wemelt menig smakeloos Nederlands baksel ook nog steeds van de L-cysteïne. Ooit gemaakt van varkenshaar. Maar met Chinese mensenhaar kon het nog goedkoper. Je zal maar ‘vegan’ wezen.
Maar weest gerust: ondanks dat is er in NL toch nergens een bakker te vinden die L-cysteine gedistilleerd uit mensenhaar in zijn brood heeft zitten. Gek hè.
Want ‘het is niet toegestaan binnen de EU’.
Deze regel uitspreken moet keer op keer weer een triomfantelijk gevoel geven bij het Voorlichtingsbureau Brood. Omdat ze dondersgoed weten dat het onmogelijk is om aan te tonen uit welke bron E-920 afkomstig is.
Brood is in Nederland natuurlijk al lang geen bulk voedingsmiddel meer. Toch past tarwevolkorenbrood uitstekend in een gezond dagelijks voedingspakket.
Volkorengranen en zaden zijn een belangrijke bron van harde onverteerbare voedingsvezel, die veel vocht opnemen en zorgen voor een voorspoedige darmpassage en stoelgang. Groenten en fruit leveren zachte fermenteerbare voedingsvezel, die van belang zijn voor een gezonde darmflora. Er zijn nogal wat misverstanden over bruin brood. Vaak wordt gedacht hoe bruiner hoe gezonder. Het tegendeel is waar. Echt volkorenbrood is lichtbruin van kleur. Alle donkerder gekleurde brood zoals Waddenbrood is gekleurd met gebrande mout. Een ingrediënt dat in onze buurlanden verboden is wegens kankerverdachtheid.
Echt tarwevolkorenbrood en bepaalde witbroodsoorten zijn prima voedingsmiddelen. Als je dagelijks op andere wijze voldoende graanvezels (b.v. havermout) consumeert past ook een witte pistlolet of ciabatta prima bij lunch of diner. Brood van natte (ciabatta) en desemdegen zijn lekker en beter verteerbaar evenals op de vloer gebakken brood . Ikzelf consumeer bij de dagelijkse lunchsalade 1,5 snee volkorendesembrood met oliehoudende zaden. Bij uiteten prefereer ik bij het diner ciabatta of een franse pistolet. Bron; Eten zonder zorgen.
Huib, ik wil Foodlog niet gebruiken om reclame te maken voor bedrijven waar ik indirect betrokkenheid bij heb. Foodlog zie ik als 'mijn' debat en hangplek. Wil je meer weten, mail dan even of google.
Wouter, #6, leg eens uit voor de minder ingewijden waar je het over hebt? Welk bedrijf, wat voor brood-achtige? ZCC?
Peter, #5, dank je. Je bent te bescheiden, want je bent zelf een zuurdesemmeester. Wat is je connectie met dit: http://www.broodleeft.nl/?
En je hebt mij onlangs je artikel over zuurdesembrood gestuurd, maar het was niet duidelijk voor me of dat ergens gepubliceerd is. Heb je evt. een link?
#2 ja zo zijn we in 2015 begonnen. Nu pakken we het radicaal anders aan: brood zonder tarwe maken. De bakkerij is up and running, process gepatenteerd, etc. Bij ZCC zeggen ze: minder carbs dan in ijsbergsla.
Zelf heet ik vrijwel geen brood. Ja soms in het weekend met een lekkere lunch. Maar door de weeks niet. Www.softpaleo.blog
Het laatste is gek. Onze labs zitten vooral in het gebouw van stichting NBC nu.