Bijna 1 op de 10 (9%) van de zuivelproducenten denkt tegen 2025 geen melk meer te produceren. Daarbovenop zegt dik 1 op de 5 melkveehouders (23%) 'onzeker' te zijn of hun bedrijf na 2025 het nog wel volhoudt om wel melk te produceren.
Dat blijkt uit het jaarlijkse melkveehouderonderzoek door de National Farmers' Union (NFU).
Onvoldoende rendementen, markten die op en neer bewegen maar zelden voldoende lang omhoog en de omvang van investeringen op de boerderij zijn enkele van de redenen waarom melkveehouders uit het Verenigd Koninkrijk hun toekomst in de sector heroverwegen.
Vooral de kleinere producenten ervaren de markt als een te groot risico voor de investeringen waar zij voor staan. Ondertussen zei 91% de melkproductie te verhogen omwille van investeringen die nodig zijn om aan eisen te voldoen. Groot-Brittannië telt nu zo'n 7.500 melkveehouders, 4,8% minder dan vorig jaar.
NFU-zuivelbestuursvoorzitter Michael Oakes erkent dat Britse melkveehouderijen het moeilijk hebben. Volgens Oakes loopt hun veerkracht gevaar door de inflatiedruk in combinatie met de prijzen die onder de productiekosten liggen. “We hebben nu te maken met een vertrouwenscrisis onder de Britse melkveehouders", aldus Oakes. Toch ziet hij een rooskleurige toekomst voor Britse melkveehouders die zich richten op een niche. Britse zuivel zit in de lift voor wie er dik voor wil betalen. Om die consument te bereiken, moet je echter behalve boer ook ondernemer zijn.
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Willem #24 . Ik ben het met je eens. De extra 20% voor berekende N-piekbelasters is eerder een belemmering dan een oplossing, omdat die discriminerend is en het probleem eenzijdig benadert. De oplossing is aan tafel gaan met elke boer die open staat voor stoppen of aanpassen, en professioneel bekijken wat de meerwaarde en de kosten daarvan zijn. En daarbij dus aandacht voor alle factoren die de milieukwaliteit en leefbaarheid van de omgeving bepalen, volgens het principe 'voor wat hoort wat'. Dus niet te pinnig. Na deze ronde langs alle belangstellenden de oogst bezien en het (maat)werk indien nodig afmaken met extra wettelijke generieke regels.
Als haast daartoe dwingt (denkbaar want het geduld in Brussel is vrijwel op en Nederland sukkelt in alle rust verder, maar niet te hopen) wordt de procedure omgekeerd: eerst zodanig strenge wettelijke regels dat die afdoende zijn, die vervolgens afzwakken naarmate bedrijven stoppen of aanpassen. Maar dan kan de schuld natuurlijk bij Brussel gelegd worden, door onze bewindslieden. Ik herhaal mijn opmerking in een andere draad: "Voor partijen als CDA en VVD lijkt de zorg voor eigen mensen belangrijker dan de zorgen om het milieu (en dus indirect voor de mens)".
#12, Frans, misschien is er met de huidige regeling te weinig vrijwillige uitkoop. Jammer, want er is genoeg animo. Bij ons in midden/Oost Brabant is er genoeg animo, maar er zijn te weinig natura 2000 gebieden in de buurt. Veel boeren teleurgesteld.... Terwijl het volgens mij, als het om stikstof gaat, veel verstand heb ik er niet van, maar volgens mij is stikstof erg vluchtig, geen bal uitmaakt waar je precies de overtollige stikstofproductie weghaalt. Of zie ik dat verkeerd?
Van Noord steunde Braks door dik en dun en liet de akkerbouwers stikken. Wie zijn financiële draagkracht zag overschrijden moest volgens hem maar een beroep doen op het Waarborgfonds of een beroep doen op de banken. Wat een arrogante kwast!
CDA politicus Jan van Noord maakt zich in die jaren niet populair en moet onderduiken. Vergelijk die situatie met de sociologische kleuterschool praat in het onderhavige stuk met daarnaast de eisen van de boeren. Zij willen meer geld voor hun producten.
Hendrik, kun je niveau NUL uitleggen? Wellicht leren we er nog iets van.