De Britse levensmiddelenindustrie is er niet in geslaagd de hoeveelheid zout in de producten genoeg te reduceren, volgens The Guardian. Dat leidt tot stevige kritiek van Action on Salt. De voorzitter van die actiegroep, de arts Graham MacGregor, noemt de mislukte poging ‘a national tragedy’.

In 2003 kwam de Britse regering met de industrie overeen dat de bedrijven vrijwillig minder zout zouden gaan toevoegen. Van de afgesproken doelstellingen is 52% gehaald, blijkt uit een rapport van Public Health England. Volgens MacGregor gingen er per jaar 4.000 Britten te vroeg dood door het vele zout. Van een aantal producten, waaronder ontbijtgranen, pizza’s, taarten en aardappelproducten, lukte het wel om het zout volgens afspraak te verminderen. Vleesproducten zijn nog net zo zout als voorheen.

Of zout daadwerkelijk een probleem is voor de volksgezondheid is een controversieel onderwerp onder nieuwlichters in de voedingsleer. Op Foodlog schreef Dennis Zeilstra dat zoutreductie mogelijk weinig verschil maakt. Volgens emeritus hoogleraar Frits Muskiet is niet de overdaad aan natriumzout het probleem, maar het gebrek aan kalium.The Guardian
  • Deel
Druk af