Davis is de vijfde pro-Brexit bewindsman die opstapt. Voor veel kabinetsleden is dit nu het moment waarop Boris Johnson, de minister van Buitenlandse Zaken en voorstander van de harde Brexit, het stokje van May moet overnemen.
Een harde Brexit zal grote gevolgen hebben voor de Nederlandse export. Ongeveer 10% van de Nederlandse landbouwexportproducten gaat jaarlijks naar het Verenigd Koninkrijk, voornamelijk vlees (15,4%), groente (13,2%) en fruit (12,4%), volgens cijfers van het CBS. Supermarktketens waarschuwden al eerder voor oponthoud aan de grenzen door strengere voedselcontroles, met bederf van de producten als gevolg.
Het kabinetsplan dat hardliner Davis tot zijn aftreden deed besluiten, vermeldt dat industriële en agrarische producten onder dezelfde regels als die van de Europese Unie blijven vallen. Het Britse parlement mag zich daar wel over buigen als de EU die regels aanpast. In zijn ontslagbrief schrijft Davis dat hij er niet van overtuigd is dat de Britse benadering van de onderhandelingen "niet simpelweg tot nog meer eisen en concessies gaat leiden." De EU heeft nog niet gereageerd op het jongste voorstel van de Britten. Of May en haar regering aan kunnen blijven is onduidelijk. Zojuist werd bekend dat ook de conservatieve prominent Boris Johnson uit de regering stapt.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het is geen fijn gevoel als je ziet dat die kl... Trump gelijk heeft. Los van de lompe - zacht uitgedrukt - manier van doen. De "Noorwegen-variant" lijkt de beste uitkomst van een Brexit, het verhaal van May gaat aardig die kant op. Alleen ze probeert het zo goed mogelijk te verbloemen. Trump heeft gelijk als hij constateert dat een bilateraal handelsverdrag UK-VS dan geen zin meer heeft. Jammer voor hem, maar beter voor Europa, incl. UK?
#14, precies. Het is een heel showgedoe wat het laat zien. Geeft een kijkje op wat politiek vaak is, waarschijnlijk ook in eigen land. Iets als vooruitgang verkopen wat achteruitgang is: ik heb met May te doen.
Frank Eric van der Meer een softe Brexit betekend dat de Britten zich nog aan EU reguleringen moet houden zonder dat ze enig invloed op kunnen uitoefenen.
Gert van der Hoek alleen verwijten geen argumenten. De Amerikaanse media is hartstikke partijdig, zo zitten MSNBC, NYT en CNN in het kamp van de democraten. Fox zit in het kamp van de republikeinen en Breitbart zit in het kamp van de populisten.
#10, Jordi, volgens Wansink is May de enige, die het hoofd koel houdt; zij stuurt aan op een softe Brexit met softe Brexiteers. Wordt nog wat, maar zij blijft dus voorlopig.
Ik hoop dat je gelijk krijgt Jordi, voor wat betreft Trump en de gang van zaken in de VS, maar ik vrees van niet.
EU geeft May een steuntje in de rug, maar wil er wel wat voor terug?