"Deze conclusie maakt niet dat boter nu ineens heel gezond is, maar het is ook niet heel schadelijk", zegt onderzoeker Dariush Mozaffarian van Tufts University, die al langer zegt dat we moeten stoppen met het bestrijden van verzadigd vet. “Verzadigd vet is redelijk neutraal. Plantaardige oliën, fruit en noten zijn gezonder dan boter, maar vlees, cornflakes of frisdrank zijn ongezonder.”

Het heeft geen zin beslissingen te nemen over voeding gebaseerd op één aspect als verzadigd vet
'Boter lijkt beschermen tegen diabetes'
In de literatuurstudie verzamelden de onderzoekers de resultaten uit 9 studies, met in totaal ruim 600.000 mensen. Ze bekeken de boterconsumptie en het risico op vroegtijdig overlijden, hart- en vaatziektes en diabetes. Op grond van de analyse van deze gegevens vonden ze een zwakke associatie met vroegtijdig overlijden en geen associatie met hart- en vaatziektes. Voor diabetes leek boterconsumptie juist licht te beschermen. Deze associatie wordt vaker gevonden bij zuivelproducten.

Van voedingsstoffen naar voedingsmiddelen
De auteurs concluderen dat deze uitkomsten geen aanleiding zijn om voedingsrichtlijnen aan te passen om meer of minder boter te gaan eten. Wel hoopt Mozaffarian dat de focus door dit soort onderzoeken verschuift van de effecten van specifieke nutriënten naar voedingsmiddelen en het gehele eetpatroon. “We eten geen vet of eiwitten, we eten kaas, boter en vlees. Het heeft geen zin beslissingen te nemen over voeding gebaseerd op één aspect als verzadigd vet.”
Dit artikel afdrukken