06 jul in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

​Boekhandel Waanders In de Broere​n in Zwolle onderzoekt de mogelijkheid om zijn boekhandel als supermarkt of warenhuis voort te zetten. De in een oude kerk gevestigde boekhandel wil wijn naast boeken kunnen blijven verkopen. De SlijtersUnie, die tegen 'blurring' is, won eind juni al een rechtszaak tegen Waanders. De gemeente greep niet in, maar wacht het kort geding over de ook door de SlijtersUnie voor de rechter gedaagde 'blurring'-pilot van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) af. De uitspraak daarvan is op 13 juli.

Na Brexit, zouden verschillende Britse landbouwers hun grasland omploegen terwijl het als blijvend is aangemerkt. Volgens de regels van het EU-landbouwbeleid mag dat niet. De geruchten zijn zo sterk dat Europees landbouwcommissaris Phil Hogan de National Farmers Union per brief heeft laten weten dat zolang Groot-Brittannië de vertrekprocedure uit de EU niet in gang gezet heeft, het land gewoon lid van de EU blijft, "met alle rechten en verplichtingen die dat met zich meebrengt”.
Daar hoort het behoud van blijvend grasland bij, als onderdeel van de vergroening van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Het is niet bekend hoeveel boeren de hand aan de ploeg hebben geslagen.

Amazon is in alle stilte gestart met de verkoop van voedingsproducten onder private label. De internetretailer verkoopt nu koffie onder het eigen merk 'Happy Belly' en babyvoeding onder het huismerk 'Mama Bear'. Huismerken zijn aantrekkelijk voor Amazon. De marges zijn stukken groter en omdat het bedrijf de verpakkingen zelf ontwikkelt, zijn deze te optimaliseren voor zo goedkoop mogelijke verzending. Amazons huismerkproducten zijn alleen in de VS beschikbaar voor klanten met een Amazon Prime-abonnement.

De leeftijdsgrens bij de verkoop van alcohol wordt beter nageleefd dan voorgaande jaren. Dat constateert staatssecretaris Van Rijn na onderzoek in zijn opdracht. Gemiddeld worden de regels voor alcoholverkoop in 36% van de gevallen nageleefd. Vorig jaar was dat nog 30,4%. Vooral bezorgservices blijken nauwelijks aan leeftijdscontroles te doen (2%), maar ook sportkantines (16,7%) en horecagelegenheden (24,8%) kwamen bij een mystery shopper-test op naleving slecht uit de verf. Supermarkten (63,3%) en slijterijen (61,8%) zien scherper toe op de leeftijdsregels bij de verkoop van alcohol. Van Rijn gaat de komende periode extra aandacht besteden aan de slecht presterende partijen. Hij zal niet aarzelen met "naming en shaming".

Om groenten te promoten, kan dezelfde soort marketing gebruikt worden die ervoor zorgt dat kinderen meer junkfood eten. Uit onderzoek blijkt dat Amerikaanse kinderen meer groente nemen bij de schoollunch als de groente gekoppeld is aan een superheld. Types als ‘Miki Mushroom’, ‘Zach Zucchini’ en ‘Suzie Sweet Pea’ blijken 24% van de kinderen tot het opscheppen van groenten uit de saladebar te bewegen. Zonder afbeelding van de superhelden was dat maar 12%. Als de kinderen ook nog videofragmenten zagen van de typetjes, nam de consumptie toe van 10% naar 34,6%. Er was geen verschil tussen jongens en meisjes. Wel lijkt het waarschijnlijk dat het alleen bij jonge kinderen werkt.

Ook al zijn we sinds een aantal recente publicaties gaan denken dat verzadigd vet goed voor ons is, lijken we toch te moeten oppassen. De Harvard TH Chan School of Public Health kwam maandag jongstleden met een onderzoek waaruit het nadrukkelijke tegendeel zou blijken.
Op basis van statistisch onderzoek onder 126.000 mensen concluderen gerespecteerde Amerikaanse onderzoekers dat het aantal doden daalt met 11% à 19% onder mensen die boter, spek en rood vlees vervangen door olijf-, lijnzaad- en soja-olie.

Uber rolt zijn maaltijdbestelservice UberEats verder uit naar Europa, incluis Nederland. Die conclusie trekt Twinkle op basis van diverse vacatures die op de website van Uber staan. Het transportbedrijf Uber zoekt in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, medewerkers voor diverse functies. Het bezorgconcept wordt in Nederland als eerste geïntroduceerd in Amsterdam en daarna uitgerold naar andere steden in ons land.

Het Directoraat Gezondheid (DG Santé) van de EU vindt dat gezonde voedingsprofielen een must zijn. Net als bijvoorbeeld het Nederlandse Vinkje richten de profielen zich op het reduceren van vet, suiker en zout in voeding. Dat zou gezonder zijn.
Toch schoot het EU-parlement die aanpak onlangs af.
DG Santé is daar niet blij mee. Alexandra Nikalopoulou van DG Santé gaf dat aan tijdens een gesprek over cafeïne-claims met leden van het Europese Parlement. Volgens de Duitse christelijke EU-parlementariër Renate Sommer hanteert de EU echter 'volledig onwetenschappellijke' criteria'. Sommer betreurt het dat de Europese Commissie doet of ze onfeilbaar is, maar dat een nutriënten-aanpak niet werkt.

Mensen die willen afvallen bannen vaak pasta uit hun menu omdat het een grote bron van koolhydraten is. Volgens Italiaans onderzoek is dat niet nodig. In het land van de pasta werd ontdekt dat pasta geen dikmaker is. Uit gegevens van 23.000 Italianen die Mediterraan eten, bleek dat de consumptie van pasta niet noodzakelijk samenhangt met een toename in gewicht.
Volgens de onderzoekers is er dus geen reden om pasta uit het eetpatroon te schrappen. Hoeveel we eten is minstens zo belangrijk als wat we eten.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Piet Hoogland

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Carolien Makkink

Diervoeding

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

ellen-maureen colpa

melkveehouder in Frankrijk, was ooit adviseur duurzaam bouwen

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag

Wouter Klootwijk

Journalist

Likes vandaag