De import van kooieieren van uit Oekraïne is al geruime tijd een doorn in het oog van Europese legkippenhouders. Zij moesten verplicht over op scharrelkippen, maar omdat de EU graag een vrijhandelsakkoord met Oekraïne wilde sluiten, mogen de goedkope kooieieren via de achterdeur de EU gewoon weer in.

Vilt.be meldt dat het Oekraiense bedrijven Ovostar en Avangard (18,6 miljoen leghennen) hun export fors willen verhogen, onder meer naar de EU. Inmiddels wordt echter duidelijk dat de exporten de EU maar heel mondjesmaat bereiken. Slechts 3,3% van de importmogelijkheden van Oekraïne naar de EU wordt benut, weten we nu.

Niettemin zijn vanuit Nederland boze reacties te horen. LTO Noord pluimveevoorzitter Bart Janssen roept politici en bewindsvrouw Dijksma op iets te doen tegen de importen:VVD-lid in het EU-parlement Jan Huitema reageert met steun aan Janssen:


Ook pluimveeman Alex Janssen uit Limburg betuigt zijn steun door schande te spreken van de Oekraïense exportambities:Vraag: is het inderdaad een schande of moeten Europese eierboeren zich maar gewoon richten op de markt voor niet-kooieieren? Dat laatste is het beleid van de EU die - naar verwachting - doof zal blijven voor de legkippenboeren.

Fotocredits: eidooiers, wilkeshe
Dit artikel afdrukken