Vilt.be meldt dat het Oekraiense bedrijven Ovostar en Avangard (18,6 miljoen leghennen) hun export fors willen verhogen, onder meer naar de EU. Inmiddels wordt echter duidelijk dat de exporten de EU maar heel mondjesmaat bereiken. Slechts 3,3% van de importmogelijkheden van Oekraïne naar de EU wordt benut, weten we nu.
Niettemin zijn vanuit Nederland boze reacties te horen. LTO Noord pluimveevoorzitter Bart Janssen roept politici en bewindsvrouw Dijksma op iets te doen tegen de importen:
.@AnnieSchreijer @jhuitema @JacoGeurts @sharon_dijksma trieste concequentie van politieke opoffering van veehouders! https://t.co/qj5aJkTjmU
— Bart Janssen (@BartJanssen_) August 9, 2015
VVD-lid in het EU-parlement Jan Huitema reageert met steun aan Janssen:
NLse veehouder al volop geïnvesteerd in dierenwelzijn. Oneerlijke concurrentie @EU_Commission http://t.co/0sRcuBvCJo https://t.co/eM0wcY8bPo
— Jan Huitema (@jhuitema) August 9, 2015
Ook pluimveeman Alex Janssen uit Limburg betuigt zijn steun door schande te spreken van de Oekraïense exportambities:
gelijk speelveld EU ver te zoeken, schande!!! Oekraïense eiergigant start export naar EU - VILT http://t.co/KlNxrSAcgH
— Alex Janssen (@janssen_alex) August 9, 2015
Vraag: is het inderdaad een schande of moeten Europese eierboeren zich maar gewoon richten op de markt voor niet-kooieieren? Dat laatste is het beleid van de EU die - naar verwachting - doof zal blijven voor de legkippenboeren.
Fotocredits: eidooiers, wilkeshe
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Boosheid van LTO-Noord en de discussie doen mij denken aan een fijn stuk van Annemieke Hendriks over de Hollandse tomaat: https://decorrespondent.nl/3147/Hoe-de-Hollandse-tomaat-de-boycot-van-Poetin-overleefde/532654790679-0c77b545.
@Hans: de draad buigt wat af, maar op het eind mag dat wel, vind ik dan. Ik weet precies hoe Wageningen zich vanaf het begin heeft opgesteld tegenover alternatief en biologisch: in het begin schamper en hooghartig (jaren 1960) maar toen de maatschappij er steeds harder mee wegliep, merkte Rabbinge (e.a.) op: och, als sommige mensen daar nu eenmaal aardigheid in hebben, willen wij ze die lol niet ontnemen (wat ze erbij dachten maar niet meer hardop durfden zeggen: maar het blijft natuurlijk bijgeloof en onwetenschappelijk). Louise zei vaak dat Wageningen niet veel bijdraagt aan de maatschappelijke discussie over bio en dierenwelzijn, dat zei ze in Rome, ben ook wel benieuwd hoe ze er nu over denkt, ze begint pas in Wageningen, dus heeft alle tijd om bij te draaien! Ik zie het dan ook niet als oren laten hangen naar, maar eerder als afzijdig en ivoren toren, tot op heden dan!
Dirk (#15), we zijn het eens dat het gebruik een gotspe is, maar door aan het nieuwe ‘label’ een officieel legale tint te geven, en het reclamecircuit als serieus verwoorder van begripsnormen te benoemen, maakt van de realiteit van taalmanipulatie nog geen realiteit waarbij de nieuwe vlag de lading dekt.
Dat het nieuwe begrip ‘biologsch’ politiek succesvol is, zal wel.
Als je nu op straat vraagt ‘wat betekent biologisch ?’, zal het antwoord 'politiek correct’ zijn.
Zoals ook, en de vergelijking gaat volledig op, in de Deutsche Demokratische Republik en andere zgn. democratische volksrepublieken, door brainwashing het begrip democratie een nieuwe, valse betekenis kreeg.
Ik vind het jammer dat de producteurs van voeding niet protesteren tegen de pseudo-ethische veroordeling dat hun gewassen en vlees niet meer als ‘organisch’ beschouwd mogen worden,
en beschamende dat ook de wetenschappelijke wereld (WUR c.s.) haar oren laat hangen naar deze bewuste politieke, suggestieve manipulatie van een zuivere begripsbepaling.
Juist vanuit die laatste hoek mag je verwachten dat met dergelijke begrippen zorgvuldig en vooral eerlijk omgaat. Of is de WUR een motor achter deze newspeak ?
(Waarom horen we zo weinig van Louise Fresco ? )
@Hans: voor elke boer of bioloog is het predikaat biologisch voor een voedselprodukt uiteraard een gotspe, maar in het legale en reclame circuit is het wel een realiteit. Biodynamisch is ook al zoiets, daar had zelfs de founding father Rudolf Steiner nog nooit van gehoord, dat epitheton is pas later door volgelingen verzonnen, en geplakt op zijn oorspronkelijke denkbeelden. What is named on the label, is found in the jar!
Veronica#13
Bedoel je dat TTIP en de vrije wereldhandel bedreigend is ?
Moeten we van wereldburgerschap en internationale allianties ons nu opsluiten achter de vermeende hoge ethiek van Hollands ‘duurzaam & biologisch diervriendelijk’ calvinisme omdat we vanuit dat geloof denken het vege lijf te kunnen redden ?
Hebben we dan ons best gedaan ?
Moeten we terug naar een vorm van (ethisch) mercantilisme en protectie ?
Terwijl je toch moet toegeven dat we niet praten over een Nederlands probleem maar een mondiaal. Dus kom je niet uit bij extra cm2. voor kippeneieren en niet het amputeren van biggenballen, maar bij een structurele overconsumptie om onze mondiale economieën te laten groeien. Een overconsumptie, dat zal geen econoom ontkennen, die de komende decennia gegarandeerd tot dramatisch destructieve hoogte gaat stijgen.
Met te voorspellen consequenties.
Dus gaan we eieren uit de Ukraine weren. Voor straf.
Moeten we dan ook buitenlandse straalvliegtuigen weren uit Nederland, die ‘kerosine’ slurpend een enorme luchtverontreiniging en verspilling veroorzaken door miljoenen Nederlandse prutvakantiereisjes ?
En de niet-biologische paprika’s uit het boze land Turkije weren, die bedreigend zijn, zeker vanwege een veel betere smaak, voor onze gesubsidieerde nep-duurzame kassenteelt ?
Juist omdat de totale milieuproblematiek terug te voeren is op onze economische modellen, wordt alleen daarom al mondiale samenwerking op handelsgebied enorm belangrijk. Alleen daar sleutel je aan meer milieuzorg en minder grondstoffenverspilling.
En zou Europa omgekeerd geen invloed op de VS kunnen hebben ? Voor het milieu en voor beter beheer van onze bronnen ?