Boerenwebsite Nieuwe Oogst schrijft:

n 2011 sprak het Europees Parlement af dat met ingang van 2013 de betaaltermijn maximaal 30 dagen mag zijn. Nederlandse retailers hanteren langere termijnen en verwerven zo goedkoop werkkapitaal.

Annechien ten Have, voorzitter van de LTO vakgroep Varkenshouderij onderzoekt de komende tijd hoever Nederland is met de implementatie van de Europees afgesproken betalingstermijn van 30 dagen. Een uitzondering daarop voor een betaaltermijn tot 60 dagen is mogelijk maar dan moeten beide partijen hiermee wel instemmen.

'De invoering van zo'n betalingstermijn kan mij niet snel genoeg gaan. Ik betaal direct bij de kassa en dan moeten anderen dat ook doen. Te beginnen met de retailers. Geld lenen doe je bij de bank en niet bij andere bedrijven zonder ervoor te betalen en ten koste van de marges van de varkenshouders. Supers gebruiken geld van slachterijen als goedkoop werkkapitaal.'

Tumult
Aanleiding over Ten Have's weblog over betalingsmoraal is het tumult dat vorige week losbarste nadat Vion de betalingstermijn verlengde. Die is normaal 7 tot 8 dagen. Maar omdat Vion binnen haar kredietfaciliteit wilde blijven, rekte ze de betalingstermijn met enkele dagen op zonder varkenshouders daarvan in kennis te stellen.

'Als varkenshouder krijg ik mijn geld binnen 14 dagen van de slachterij. Maar diezelfde slachterij moet een kleine vier maanden wachten op de betaling van de retailer. Dat is een scheve situatie. Als ik naar de supermarkt ga, moet ik wel direct betalen bij de kassa. Ik kan niet anders concluderen dan dat de supers geld van slachterijen gebruiken als goedkoop werkkapitaal', aldus Ten Have.


De Nederlandse varkenssector verkeert financieel in zwaar weer. Als de slachterijen nieuwe kredietlijnen nodig hebben om aan de betalingscondities van supermarkten te kunnen doen, maar die van hun banken niet krijgen, worden de kosten doorgeleid naar de varkenshouderij die daardoor verder in de rode cijfers komt. In dit geval gebeurde dat stilletjes, vermoedelijk om open protesten te voorkomen. Ten Have maakte er wel een openlijk punt van en sloot de rangen door het betalingsvraagstuk door te leiden naar het Europees parlement. Brussel krijgt daarmee een rol in het creëren van financiële ruimte voor de Nederlandse varkenshouderij, waar banken en slachterijen die klaarblijkelijk niet kunnen maken.

Fotocredits: Menno en Annechien ten Have, topfok.nl
Dit artikel afdrukken