De eerste protesterende boeren zijn inmiddels bij het RIVM aangekomen. Niet met de trekker, want dat werd verboden. Dus nemen de boeren massaal de auto, waarmee ze 'met een slakkengangetje' over de diverse snelwegen rijden. Diverse media doen via liveblogs verslag van de actie. Hieronder bieden we een overzicht.

Hoeveel boeren aan de protestactie deelnemen, is onduidelijk. Vanwege de coronamaatregelen mogen er op de locatie maximaal 2.000 demonstranten aanwezig zijn. De actie is rond 13:30 uur begonnen en via de livestream (bovenaan) te volgen.

De protestactie is georganiseerd door de Farmers Defence Force. Over het programma is al het nodige te doen op Twitter:


Volgens FDF-voorman Mark van den Oever is het protest van vandaag de voorbode van een nieuwe reeks boerenprotesten.
Jaap Haanstra en Jan Cees Vogelaar stellen vanmiddag zich kandidaat voor een duo-voorzitterschap van LTO Nederland. Ze willen de onlangs afgetreden Marc Calon opvolgen. Onder boeren genoot Calon geen vertrouwen meer. De radicalere nieuwe boerenorganisaties en de boerenvakbonden (NMV, NPV, POV en NAV) genieten meer steun onder boeren.Jan Cees Vogelaar is de bekende rebel achter vele boerenacties en kritiek op de stikstifberekeningen van het RIVM. Jaap Haanstra nam in 2016 na 30 jaar afscheid van de LTO. De akkerbouwer uit Luttelgeest was jarenlang voorzitter van de vakgroep Akkerbouwer. Momenteel bekleedt hij het voorzitterschap van de Stichting AgriFacts die mede op initiatief van Vogelaar werd opgericht. Vogelaar was veel langer geleden bestuurder van de LTO vakgroep melkveehouderij en werd later oprichter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond.

Op Boerenbusiness TV lichten Vogelaar en Haanstra hun kandidatuur toe. Ze vinden dat boeren 'onrecht wordt aangedaan', boerenbestuurders 'niet goed naar hun achterban luisteren', 'een nieuwe belangenbehartiging voor de toekomst moet worden opgezet' en denken dat ze een kans van '70-80%' hebben om te worden gekozen door de leden van LTO.

Liveblogs

Artikelen

Dit artikel afdrukken