Verhalen van 21 juli rondom Corona vind je in Wake-upcall voor Nederland, aantal besmettingen verdubbeld, WHO waarschuwt voor Afrika.

In de Ondertussen van dinsdag 21 juli vallen mij deze berichten op:

- morgen is het weer zover: boeren gaan protesteren bij het RIVM in De Bilt. 'Optoeren' noemen ze dat. De organiserende partij is de Famers Defence Force, de groep die het boerenfront in Nederland opblies vanwege te radicaal gedrag. Morgen krijgen ze de steun van politici, oud-boerenfrontvoorzitter Aalt Dijkhuizen (een voorstander van ouderwets plankgas boeren), stikstofstrijder Johan Vollenbroek per ZOOM (die voor biologische boeren is, wel steunt hij gangbare boeren in hun verzet tegen de veevoermaatregel van minister Schouten). Het is een bonte stoet (Boerderij).
Het Financieele Dagblad legt uit waarom de boeren naar het RIVM gaan: vanwege een uitzending van 1Vandaag waaruit zou blijken dat de overheid zich - met rekenmodellen van het RIVM - rijk rekent aan bespaarde stikstof om daar vervolgens nieuwe wegen mee te gaan aanleggen. Daar willen boeren hun stikstofuitstoot niet voor opgeven. Dat optoeren zou moeten gebeuren met de trekker, maar dat mag niet van de lokale overheid (De Stentor). Boeren moeten dus met de auto naar De Bilt. Wat het uit zal halen? Niets, want het RIVM heeft niets te bieden. Het verhit opnieuw de gemoederen en kan boeren in een wilde stemming brengen waarin uiteindelijk gewonden of zelfs doden kunnen vallen. Ze voelen zich nu alvast 'van achteren genaaid'.



- je start samen met een maatje met hardlopen en volgen hetzelfde trainingsprogramma. Je bent alletwee beginneling, maar waar zij wel na 2 maanden 5 kilometer achter elkaar kan lopen, leg jij het na 3 kilometer al af. Dan past dat trainingsprogramma waarschijnlijk niet bij jou en is het de moeite waard om over te schakelen naar een andere, zeggen onderzoekers.
Uit tweelingonderzoek blijkt dat bijna iedereen op het juiste trainingsprogramma reageert, maar dat het juiste programma verschilt van persoon tot persoon. Dat geldt zelfs voor tweelingen. De beste oefening is niet per se de eerste die je probeert; je moet het gewoon uitproberen. De onderzoekers denken dat genetica misschien wel een minder belangrijke rol speelt dan we denken in de manier waarop ons lichaam reageert op trainingen (Independent)

- supermarkten lijken te snijden in hun assortiment. Onderzoeksbureau IRI stelt dat supermarkten nu een lager aantal producten aanbieden dan voor de coronacrisis (Distrifood). “Het is nog te vroeg om te spreken over assortimentrationalisatie”, volgens IRI-onderzoeker Sjanny van Beekveld. Na de uitbraak van Covid-19 breidde het assortiment eerst juist flink uit. In week 11 en 12, de hamsterweken, lag het aantal verschillende verkochte EAN's (streepjescodes) rond de 18.500. Normaal ligt dit rond de 17.500. In week 23 en 24 zakte het aantal naar 17.400 en 17.300. Assortimentrationalisatie vond wel duidelijk plaats op hamsterproducten als wc-papier en rijst. Waarschijnlijk is hier meer ruimte gemaakt voor de hardlopers op het schap. Het aantal soorten handzeep steeg daarentegen weer. IRI blijft de komende tijd monitoren of de trend aanhoudt.

Microplastics vervuilen de leefgebieden van vissen, maar de Europese zeebaars absorbeert deze vrijwel niet. Na vier maanden lang voer met een extreem hoog gehalte aan microplastics bleek slechts een extreem klein gedeelte terug te vinden in de visfilets; de vis scheidt merendeel uit (ScienceDaily).

Eva Vriend waarschuwt voor de 'Volendammisering' van de kust als het parlement dit najaar instemt met het Noordzeeakkoord (NRC). Nederlandse vissers raken 20% van hun vertrouwde visgrond kwijt aan windmolens en uitbreiding van beschermde natuurgebieden in de Noordzee. Visserijhavens als Stellendam en Den Helder, die een levendige vissersgemeenschap en -vloot hebben, dreigen daardoor een schim te worden van wat ze eens waren. Net als wat er gebeurde met dorpen als Spakenburg, Volendam, Harderwijk en Urk na de afsluiting van de Zuiderzee, aldus Vriend.

Er moet nog veel gebeuren wil de Amerikaanse woningsector de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs voor 2050 halen. Huizen van rijkere Amerikanen genereren ongeveer 25% meer broeikasgassen dan woningen in buurten met een lager inkomen. In de meest welvarende wijken kunnen die emissies wel 15 keer hoger zijn dan nabijgelegen buurten. De schattingen zijn afkomstig van een nieuwe studie van 93 miljoen Amerikaanse huizen (Phys.org).

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken