"De geest is uit de fles. Wilde acties door heel Nederland; grote groep onderweg naar de Dam in Amsterdam." Dat appte Agractie de pers rond tien uur zaterdagavond. Beelden lieten een groep boeren zien die vanuit Noord-Holland naar Amsterdam op weg waren.


Wat de boeren van Agractie met hun acties willen bereiken, geven ze eerlijk toe: aandacht in de media. In een persbericht van zaterdagmorgen 4 juli over het beperkt gebleven trekkerprotest tegen de koeienvoermaatregel in Den Haag van 3 juli schrijven ze: "Op vele plaatsen in Nederland is actie gevoerd op verschillende, hoofdzakelijk publieksvriendelijke, manieren. Ook in Den Haag is op het Malieveld een kleinschalige actie geweest. De media waren vandaag en gisteren massaal vertegenwoordigd, en onze boodschap is helder en efficiënt duidelijk geworden voor nagenoeg alle Nederlandse burgers. We zijn er trots op dat we dit, als boeren van Nederland, met elkaar hebben gerealiseerd in zo’n korte periode met zo’n groot effectief bereik."

Het werd een vreedzaam rondje Amsterdam, constateerde een twitteraar. Het Parool zag er een ludiek vertoon van boeren ongenoegen in.


Omroep Fryslân meldt dat in Friesland op verschillende plekken boeren bezig zouden zijn met de voorbereiding van nieuwe acties. Volgens een woordvoerder van de actiegroep Farmers Defence Force (FDF) gaat het om zo'n 50 tot 100 boeren. De acties kunnen meerdere dagen duren.

Zodra Agractie een publieksvriendelijke actie inzet, kaapt de FDF die doorgaans met een radicalere variant. Een woordvoerder van de FDF meldt Omroep Fryslân dat de boeren de provincies Friesland, Groningen en Drenthe onafhankelijk willen maken van Den Haag. Hoe ze zich dat voorstellen, willen ze niet vertellen. "We zijn ons nu aan het verzamelen. Als de groep groot genoeg is, kan de actie meerdere dagen duren.’’
De Omroep meldt dat in een appgroep te lezen valt dat de actie lang kan duren. De boeren worden opgeroepen om slaapspullen mee te nemen.

Parool - Tractoren rijden als protest een ronde door Amsterdam
  • Deel
Druk af