Consumenten kunnen online producten bestellen bij een boer in de buurt. Eénmaal per week, op een vast moment, kunnen de bestelde producten opgehaald worden op de zogeheten Buurderijen. Daar staan de deelnemende boeren klaar met de bestelde groente, fruit, brood, zuivelproducten, vleeswaren en traiteurswaren.
In Frankrijk doen inmiddels al 1 miljoen mensen hun boodschappen op deze manier bij de boer. Ook in Nederland bestaan vergelijkbare initiatieven, zoals de eerste online boerensuper van Nederland, De Streekboer in Friesland.
Korte keten
Boeren & Buren stelt zich ten doel om "zoveel mogelijk consumenten toegang te geven tot een lekkere en gezonde voeding en de lokale landbouw te ondersteunen. Onze missie is om de korte keten de beste tools in handen te geven en een netwerk uit te bouwen om samen het voedselsysteem te verbeteren", melden de initiatiefnemers op het platform.
Dat moet lukken door eerlijke prijzen te hanteren (de boeren bepalen die zelf), verspilling terug te dringen (de boeren oogsten op bestelling) en door bijkomende kosten te elimineren door direct aan de klanten te leveren.
'Unieke sociale en solidaire onderneming'
Behalve in Frankrijk bestaat Boeren & Buren inmiddels ook in België, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en Duitsland. Er blijken in totaal al zo'n 800 Buurderijen in heel Europa te zijn. Het innovatieve concept, dat in Frankrijk in 2011 van start ging, verenigt "de cultuur van het sociaal ondernemerschap met de creativiteit van de digitale innovatie". Daarmee ontstaat een 'unieke sociale en solidaire onderneming', ronkt het op de website.
Dat spreekt vast veel moderne, bewuste consumenten aan. Of toch niet? Juist deze week ging het Arnhemse initiatief Puur Lokaal failliet. Ook Puur Lokaal wilde boeren en burgers dicht bij elkaar brengen door "lekker, lokaal en gezond eten beschikbaar te maken voor iedereen".
Misschien kunnen de Puur Lokaal-medewerkers wel een 'doorstart' maken bij Boeren & Buren. De organisatie is nog op zoek naar mensen die de netwerken van boeren en buren samenbrengen. "Als je houdt van lekker eten, contact met mensen en je wilt meewerken aan een nieuwe manier van consumeren, dan is dit de ideale bijverdienste", aldus de oproep. De Buurderijen werken binnen de 'collectieve logica' maar geven er hun eigen draai aan. "Samen schetsen al deze micro-ondernemingen de contouren van een nieuwe sociale en positieve economie, lokaal en op mensenmaat", heet het.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Giedo De Snijder en Marc vd Lee De zoektocht naar nieuwe manieren om boeren met burgers te verbinden zetten wij met de combinatie Beebox en Willem&Drees; nu op grotere schaal voort.
Te vaak wordt het werk bij de boer gelegd en dat maakt het moeilijk om er een succes van te maken. Bij bonativo.nl zag je dat zij veel werk qua leveren bij de boer legden.
Onze ervaring is dat er echt expertise nodig is voor de verschillende vakken. Boeren is een vak, het vermarkten is een vak, het logistiek organiseren een ander vak, het maken van een maaltijdbox is een vak en dan hebben de initiatieven (farmigo en goodeggs) in de VS laten zien dat online verkopen ook een vak is.
Ik ben altijd blij met nieuwe toetreders op de markt en ik vind dit initiatief ook mooi. Hoop dat er veel mensen opstaan die de energie voor de organisatie op willen pakken. Met Rechtstreex, Zuidermrkt en Soestermarkt zie je dat er ruimte is voor burgerinitiatieven.
Ja, boeren en buren ... Ze rijzen als paddenstoelen uit de grond. De ideale bijverdienste voor een ondernemende Burger ... Als de hoeveproducent 8,5% (in die orde) aan de La Ruche organisatie en 8,5% (in die orde) aan de ondernemende burger heeft betaald, DAN heeft hij bijkomende kosten geëlimineerd door rechtstreeks aan de Burger te leveren. Ja, da's ook een redenering.
De hoeveproducent moet wekelijks op basis van de online bestellingen de pakketten per Burger klaarmaken en “zelf” wekelijks aanwezig zijn op de afhaaldag.
De afhaalduur is een tweetal uur en valt gewoonlijk ergens tussen 17.00 en 19.00 uur, want DAN heeft de Burger tijd voor zijn betrokkenheid met de hoeveproducent (aka boer/verwerker).
Wel dames en heren de hoeveproducent heeft geen dagtaak van 9.00 u tot 17.00 u. Alleen een “vergader”boer kan dat wekelijks waarmaken …
Rij maar eens naar het Schumanplein in hartje Brussel tegen 17.00 u en zoek maar een parking voor twee uur. Ja, ja, daar zitten de europarlementariërs met zakken vol geld te wachten op dat lekker eten van de boer.
Denk je nu echt dat die elke week nood hebben om die boer te zien. Zou het niet kunnen dat als ze eenmaal het verhaal gehoord hebben en het gezicht gezien , het voor hun verder niet uitmaakt?
Waarom moet de Boer (hoeveproducent) altijd maar dan ook altijd ALLE moeite doen? Leg me dat eens uit!
Wij kunnen minstens drie keer per week als we dat zouden willen op een Buurderij staan. Wij werken zeven op zeven. Denk je dat er dan nog echt tijd en energie overschiet om 200 euro, en in ’t beste geval 500 euro, omzet te draaien (waar je quasi 20% op inboet voor het rechtstreekse contact met de Burger)?
Verder regent het aanvragen voor deelname aan boerenmarkten en streekproductenmarkten waar je ook je hele weekend kunt aan verslijten.
De Boer is IN, ja ja … om allerlei events nog iets gezelliger te maken … voor anderen.
Wie goed wilt eten en betrokkenheid wilt met zijn eten, zou beter uit respect voor het lange en harde labeur van de boer zelf wat meer engagement aan de dag leggen.
In mijn geval … wil je lekkere hoevekaas, kom dan tussen 9:00 u en 11:00 u. Niet om halfnegen en ook niet om twaalf uur, als ’t even kan beste Burger.
Een mooie ontwikkeling die perspectief biedt. Toeval bestaat niet, we schreven er afgelopen donderdag de blog Zoekende over.