11 aug in de Media

  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Mensen die de fiets gebruiken als vervoermiddel in de stad, wegen gemiddeld vier kilo minder dan mensen die vooral de auto nemen. Dat blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd in Antwerpen, Barcelona, Londen, Örebro (Zweden), Rome, Wenen en Zürich. Het onderzoek vond plaats binnen het Europese project PASTA (Physical Approaches to Sustainable Transport Approaches). Volgens de onderzoekers zijn de kilo's echt toe te schrijven aan het gebruik van de fiets als vervoermiddel in plaats van de auto. Fietsen is volgens de Belgische organisatie VITO zelfs een prima vervanger van fitness. VITO werkt mee aan PASTA.

Sinds 2008 is het aantal grensaankopen van voeding en drank door Belgische consumenten met 40% gestegen. Eén op de 3 Belgen shopt minstens 1 keer per jaar over de grens, 22,7% doet dat 2 keer of vaker. In 2015 verdween €723 miljoen naar de buurlanden. FEVIA, de federatie voor de voedingsindustrie, maakt zich zorgen over "het verlies voor de Belgische economie" en het "onvermijdelijk jobverlies in de Belgische voedingsindustrie". Daarom bepleit FEVIA een stop op "bijkomende taksen en heffingen op voeding en dranken" en prioriteit voor "het wegwerken van de loonkostenhandicap en de energiekostenhandicap waar onze bedrijven mee kampen".

De FAO publiceerde het eerste internationale overzicht over het gebruik van probiotica in veevoeder. Volgens de FAO moet probiotica "een belangrijk wapen worden in de strijd tegen het preventief gebruik van antibiotica". Overmatig antibioticagebruik (als groeibevorderaar) in de veehouderij is een van de oorzaken van antibioticaresistentie. Onderzoek naar de variabele factoren die de effectiviteit van probiotica in veevoeder beïnvloeden, naar de vraag of probiotica uit het diervoeder ook in dierlijke producten en in de voedselketen terechtkomt en de effecten daarvan en het opstellen van internationale richtlijnen moeten het gebruik van probiotica wereldwijd naar een hoger niveau tillen, bepleit de FAO.

Bij wijze van proef tapt Heineken in het Holland Heineken House in Rio de Janeiro naast iedere biertje ook een glas water. Als het aan Heineken ligt, gaan alle horecagelegenheden op termijn een gratis glas water verstrekken aan gasten die een biertje bestellen. Volgens de Telegraaf wil Heineken hiermee bereiken dat "verantwoord drinken 'cool' wordt". Kroegbazen staan niet meteen te juichen bij het plan. "Ik ga mijn tap echt niet ombouwen voor een waterkraan. Mensen die water bestellen, krijgen gewoon Spa blauw", sputtert een kroegbaas in de krant. "Wat een moralistisch geneuzel", stelt een ander.

In gesprek met BNR suggereert scheidend LTO Nederland voorzitter Albert Jan Maat dat Rabobank de overproductie die Nederlandse melkveehouders in problemen brengt eerder had moeten remmen. "Nog geen half jaar geleden hebben we, op bezoek bij de Rabobank, vastgesteld dat er te veel groei was in de melkveehouderij en de vraag gesteld: ‘moeten we niet kritischer zijn in de financiering van die groei?’ De reactie was: ‘We investeren wat verantwoord is.' Dat was het zo ongeveer.” Recent stelde Rabobank voor de melkveehouderij in samenwerking met de overheid te saneren naar het model van de varkenshouderij en de tuinbouw.

Puur Lokaal wilde boeren en burgers dichter bij elkaar te brengen en lekker, lokaal en gezond eten beschikbaar te maken voor iedereen. Maar het concept gooit de handdoek in de ring. Puur Lokaal laat weten: "Met ons team, partners en leveranciers hebben we het afgelopen anderhalf jaar hard gewerkt om Puur Lokaal van de grond te krijgen.Het rendabel krijgen van het concept op de locatie het Dorp in Arnhem, bleek echter erg moeilijk. Verschillende interventies zijn uitgevoerd om het tij te keren, maar helaas bleken deze niet voldoende. Het faillissement is gisteren officieel door de rechtbank uitgesproken."

Voor het eerst sinds twintig jaar is Zuid-Afrika weer genoodzaakt voedsel te importeren. Jarenlange droogte in het land heeft dorpen in crisis gestort. Vooral zwarte boeren en landarbeiders worden zwaar getroffen door de droogte. Het directe gevolg van de droogte laat zich voelen in een stijging van de voedselprijzen. Minder zichtbaar voltrekt zich een groeiende sociale crisis omdat boeren hun zwarte landarbeiders afdanken. Ook minder zichtbaar is het effect op dorpen in het noorden van het land. Daar gaan een nieuwe klasse van door zwarten opgezette landbouwbedrijven failliet en zullen werkloosheid en sociale instabiliteit toenemen, schrijft MO* Daily.

Opnieuw gaan twee Nederlandse visgroothandels samen verder. Gebr. Bakker en Karel Hoeve IJmuiden, beide gevestigd in IJmuiden, gaan op in Maxima Seafood. Volgens Wim Hoeve van Karel Hoeve is krachtenbundeling de enige weg voorwaarts. "Als je alles op een rijtje zet en de algehele schaalvergroting in de branche beziet, is deze fusie een logische stap. Wil je overleven, dan moet je tegenwoordig groot zijn." Vorige maand kondigde het IJmuidense familiebedrijf Cornelis Vrolijk aan een meerderheidsbelang te hebben genomen in buurbedrijf Seafood Parlevliet. Dat bedrijf staat overigens los van Europa's grootste visserijbedrijf Parlevliet & Van der Plas in Katwijk.

Tijdens de Utrechtse UITweek, de jaarlijkse introductieweek voor eerstejaarsstudenten, zal online supermarkt Picnic 16.000 lunches uitserveren. De elektrische Picnic-autootjes bezorgen dagelijks zo'n 800 broden, 400 pakjes kaas, 800 pakken sap, 400 komkommers en 130 potten pindakaas - zoveel mogelijk biologisch - bij een park in Utrecht. Daar kunnen studenten die op zoek zijn naar een bijbaantje een proefritje maken in een Picnic-bezorgwagentje. "Het is voor deze jongeren heel belangrijk om niet alleen te leren waar de beste kroegen en sportvoorzieningen zijn, maar ook om te weten welke mogelijkheden er zijn om boodschappen te doen”, zegt mede-oprichter van Picnic Michiel Muller.

Dat zou volgen uit een onderzoek dat deze week in de British Medical Journal werd gepubliceerd. Daarin werd de relatie bepaald tussen beweging en het risico op borstkanker, darmkanker, diabetes en onvoldoende doorbloeding van vaten en hersenen. Ze stelden vast dat het risico belangrijk daalt bij veel hogere inspanningsniveau's dan de huidige WHO-norm van 600 MET-minuten per week. De grootste risicodaling valt te bereiken bij een gemiddelde van 3.000 to 4.000 MET-minuten, zeggen ze. Dat komt neer op dagelijks 10 minuten traplopen, 20 minuten tuinieren, 15 minuten stofzuigen, 20 minuten rennen en 25 minuten fietsen of lopen naar en van het OV.

Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.

Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.

Most Liked Today

Astrid Spijkers

Huisvrouw

Likes vandaag

james pott

land- en tuinbouw

Likes vandaag

Nico Gerrits

Natura2000

Likes vandaag

Mark Soetman

Levensmiddelenproductie

Likes vandaag

Henric van der Krogt

Sierteelt

Likes vandaag

Sander Koning Labadie

Kwaliteitsmanagement

Likes vandaag