Timmermans deed zijn uitspraken in een door LTO Nederland georganiseerd webinar.

Volgens Timmermans is Nederland niet het meest geschikte land voor biologische landbouw omdat biologisch meer land vergt, terwijl boeren en tuinders eigenlijk land te kort komen en de vraag naar land voor andere doeleinden toeneemt. Niettemin vindt hij wel dat de vraag naar biologische producten gestimuleerd moet worden. Omdat de doelstelling van 25% biologisch staat, moet de consument worden gemotiveerd om er flink meer van te kopen. Ook supermarkten moeten er flink aan trekken om voor elkaar te krijgen dat consumenten biologisch in hun mandje leggen en afrekenen aan de kassa.

Voor Nederland zou het betekenen dat de vraag ruim 7 keer over de kop moet gaan in tien jaar. Dat is een nogal ambitieuze doelstelling zei econoom Krijn Poppe met gevoel voor understatement eerder op de middag in een door Agrifoodnetworks georganiseerde webchat.

Toch bleek Timmermans biologisch niet als heilig te zien. “Biologisch is duurzaam, maar duurzaam is niet altijd biologisch. Onze doelstelling is niet per se biologisch, het gaat om duurzame productie”, zei hij. Voor Nederland gaf Timmermans aan dat de high tech-kant van onze landbouw als sterke kant zou moeten worden ontwikkeld. Hij gelooft dat hoogtechnologische landbouwsystemen die efficiënt omgaan met water en minimaal gebruik maken van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen net zo goed de toekomst hebben als biologisch.

Eurocommissaris Frans Timmermans blijkt zich zorgen te maken over de beperkte rentabiliteit van boerenbedrijven. De nieuwe bankenrichtlijn Basel IV maakt boerenbedrijven een groter risico voor banken, zodat de nodige overnames en ontwikkelingsfinancieringen die tot voor kort gebruikelijk waren, niet meer kunnen. Daar wil hij wat aan doen. Hij beloofde de gevolgen van Basel IV voor de financierbaarheid van de agrarische sector uit te zoeken voor de agrarische sector en beloofde dat de Europese Commissie "niet wil dat de Bazel-richtlijnen onbedoelde neveneffecten hebben.”
Dit artikel afdrukken