Negenentwintig procent van alle Nederlanders zou zijn zijn risico op diabetes, nierschade of hart- en vaatziekten verkeerd inschatten. Ziekterisico's van 30 of 40 procent vinden ze wel meevallen. Experts trekken bij deze percentages meteen aan de bel.

Onderzoekers Olga Damman en Daniëlle Timmermans van het VU Medisch Centrum bekeken hoe Nederlanders omgaan met gezondheidsinformatie aan de hand van de uitslagen van een online gezondheidscheck.

Damman zegt tegen De Telegraaf: "Risico's van bijvoorbeeld 30 of 40% vonden ze nog wel meevallen en geen reden om hun leefstijl te veranderen of om naar de huisarts te gaan, terwijl experts zouden adviseren om al eerder voor verder labonderzoek naar de huisarts te gaan. We vonden overigens ook dat veel teksten in de gezondheidscheck die bedoeld waren om de aandoeningen uit te leggen, te moeilijk waren voor de deelnemers. Ze sloten niet aan bij hun kennisniveau."

Het onderzoek werd gepubliceerd in British Journal of Health Psychology

Toegevoegd (14:30h) naar aanleiding van de kritiek van Foodlogcommentator Dennis Zeilstra bij dit artikel ('het onderzoek is te klein en benoemt zinloze risicofactoren voor individuele patiënten') op dit onderzoek:Fotocredits: 'Dikke Gus', Tobyotter
Dit artikel afdrukken