Ieder voegde een eigen rekenmodel toe. De klimaatwetenschapper bekeek hoe de wereld er in 2100 uit zou zien volgens de klimaatscenario’s van het IPCC. Daarna rekende de landbouwexpert uit wat de droogte, de hitte en de extreme regen betekenen voor de gerstoogst. De econoom becijferde de invloed van de lagere oogsten op de handelsprijzen van gerst.
Wereldwijd gaat een zesde van de gerstoogst naar de bierproductie. Bier is weliswaar de meest gedronken alcoholische drank ter wereld, maar als er schaarste ontstaat zullen producenten hun gerst eerder inzetten voor veevoer dan voor een 'luxeproduct' als bier. Uit het onderzoek blijkt dat de verslechterende omstandigheden 3 tot 16% minder gerst zullen opleveren. Dat zal een onevenredig groot negatief effect hebben op de bierconsumptie, becijferden de wetenschappers. Ze komen uit op een wereldwijde daling van de bierconsumptie van 16%. Dat is net zoveel als in een jaar in Amerika gedronken wordt.
Ook de bierprijs gaat - regionaal - hevig schommelen. In Tsjechië en Polen, waar het bier nu nog goedkoop is, zal in een slecht jaar de bierprijs zo'n 7 keer over de kop gaan. In Ierland wordt een biertje twee keer zo duur.
De wetenschappers onderkennen zelf dat de prijs van een biertje wellicht niet het meest verontrustende aspect van klimaatverandering is. Maar de boodschap dat "klimaatgerelateerde weersextremen de beschikbaarheid en economische toegankelijkheid van bier in gevaar kunnen brengen" heeft waarschijnlijk meer impact dan al die abstracte klimaatrapporten over die levensbedreigende halve graad meer of minder.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#8 Als ik het goed begrepen heb zal op de ene plek tarwe het minder goed doen, op de andere plek beter. Over de hele linie - wereldwijd - zou 1 graad temperatuurstijging de tarweproductie verlagen met 4% tot 6%.
Nature
#5 Deze zomer gunstig voor zonnepanelen? Ik hoor juist veel klachten over tegenvallende productie. Ik hoorde gister nog een voorbeeld van iemand die al zijn zonnepanelen weer heeft laten verwijderen. Had een prestatiecontract gesloten met de leverancier, daar kon lang niet aan worden voldaan. Men vertelt mij dat op ruime schaal nogal optimistisch wordt gerekend.
Ik begrijp dat er verschil zit tussen zonnepanelen. De dunne film panelen (die mooie zwarte) kunnen veel beter tegen hogere temperaturen. Maar hebben in een "normale" zomer een duidelijk lagere opbrengst. Meer via Accres; gegevens van hun proefopstelling zijn te zien via Sunny Portal: zie "zonneweide" in Lelystad.
EU zal daarom wel moeten omgaan inzake het toestaan van GMO.
Immers, zoals Piet het al zegt, geen brood geen spelen. Dus revolutie!
Bier is slechts een voorbeeld. Als gerst niet meer kan groeien waarom tarwe dan wel?
Brood en Spelen. En anders revolutie.
"maar als er schaarste ontstaat zullen producenten hun gerst eerder inzetten voor veevoer dan voor een 'luxeproduct' als bier".
Lijkt mij echt complete onzin!
Juist omdat het een "luxeproduct" is kunnen bierproducenten een centje per kg meer geven voor brouwgerst dan gerst voor veevoer. Voor het "luxeproduct" is er dus altijd voldoende gerst te koop, eventueel gaat de prijs van veevoergerst wat omhoog.