Dat is ook de reden dat bier uit een flesje beter smaakt dan bier uit blik. De zwaarte van de verpakking doet 't 'm. En wil je helmaal optimaal van je biertje genieten, drink het dan uit een tulpglas.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Beste Frank, de smeermiddelen voldoen uiteraard aan de geldende warenwetgeving. Geen probleem. Dat neemt niet weg dat ze het product nadelig kunnen beïnvloeden. Over het algemeen wordt er zorgvuldig gewassen bij de blikproducent en er zijn ongetwijfeld hordes gekwalificeerde QA managers die hier bovenop zitten. Het is gewoon een fysisch/chemisch risico om maar in HACCP termen te praten.
Aluminium in het bier is haast niet mogelijk. Het blik wordt gecoat en als deze 'lek' is, dan vreet het blik zich snel op met lekkages tot gevolg.
Tja, Belgisch bier heeft daadwerkelijk smaak die zich lijken door te ontwikkelen als de fles 'overjarig' wordt. Dit herken ik. Ongetwijfeld een complex reactiemechanisme tussen de bitterstoffen, organische zuren en alcoholen die in het flesje zitten. Soms veroorzaken die hoofdpijn. Heel soms.
Dus bier uit blik is verontreinigd met smeermiddel? Wat voor een smeermiddel is dat? Plantaardige olie of aardolie (retorische vraag)? Wat zit er in die aardolie? Weet de NVWA hiervan en controleert ze hierop?
Kan het blik geen aluminiumsmaak geven? Hoeveel aluminium komt in het bier?
Hoe komt het dat Belgisch of bok-bier in de fles dat over datum is soms nog lekkerder lijkt te smaken?
De hoogleraar verklaart het verschil in smaakperceptie. Volkomen terecht. Dit bepaalt zeker voor 50% of we het lekker vinden of niet. Denk maar aan de flessen wijn die we uit Frankrijk meenemen van de vakantie. Er zit ook in technologisch opzicht een groot verschil tussen bier uit blik en dat uit een flesje. De schuimstabiliteit van bier uit blijk is vaak problematisch. Dat wordt vaak veroorzaakt door de smeermiddelen die nodig zijn voor de productie van het dungetrokken materiaal met een dikte van 0,18mm waar de romp van een blik bestaat. Later tracht men wel dit vettige materiaal uit het blik te wassen, met wisselend resultaat. In blikjes plat bronwater kan men vaak de zeer dunne olie-achtige film bovenop de vloeistof zien drijven. Vet dempt de schuimvorming. Verder krijgt bier in een flesje een iets andere smaak door de werking van het licht dat zoveel mogelijk wordt tegengegaan door het glas donker te kleuren. De aanwezigheid van hop maakt bier lichtgevoelig. De alfa zuren worden door licht omgezet in iso-alfa zuren en die geven een voor sommigen lekkere smaak. Als bier te lang in het licht bewaard wordt, dan krijgt het uiteindelijk een 'put lucht'. Bier is niet om te bewaren maar om van te genieten, houd ik mezelf voor.