Dat is ook de reden dat bier uit een flesje beter smaakt dan bier uit blik. De zwaarte van de verpakking doet 't 'm. En wil je helmaal optimaal van je biertje genieten, drink het dan uit een tulpglas.
Dus bier uit blik is verontreinigd met smeermiddel? Wat voor een smeermiddel is dat? Plantaardige olie of aardolie (retorische vraag)? Wat zit er in die aardolie? Weet de NVWA hiervan en controleert ze hierop?
Kan het blik geen aluminiumsmaak geven? Hoeveel aluminium komt in het bier?
Hoe komt het dat Belgisch of bok-bier in de fles dat over datum is soms nog lekkerder lijkt te smaken?
Beste Frank, de smeermiddelen voldoen uiteraard aan de geldende warenwetgeving. Geen probleem. Dat neemt niet weg dat ze het product nadelig kunnen beïnvloeden. Over het algemeen wordt er zorgvuldig gewassen bij de blikproducent en er zijn ongetwijfeld hordes gekwalificeerde QA managers die hier bovenop zitten. Het is gewoon een fysisch/chemisch risico om maar in HACCP termen te praten.
Aluminium in het bier is haast niet mogelijk. Het blik wordt gecoat en als deze 'lek' is, dan vreet het blik zich snel op met lekkages tot gevolg.
Tja, Belgisch bier heeft daadwerkelijk smaak die zich lijken door te ontwikkelen als de fles 'overjarig' wordt. Dit herken ik. Ongetwijfeld een complex reactiemechanisme tussen de bitterstoffen, organische zuren en alcoholen die in het flesje zitten. Soms veroorzaken die hoofdpijn. Heel soms.