Alle retailers die sigaretten verkopen zitten in hun maag met de servicebalie. Wat doe je daarmee als de sigaretten er straks helemaal uit moeten? Medicijnen erin en 90% omzet kwijtraken? Er diefstal gevoelig assortiment - scheermesjes - inzetten? Maar dat is wel wat armoedig? Dan maar een heel innovatief café maken van die balie?

Albert Heijn heeft het in zijn nieuwe concept in Pijnacker opgelost door de hele service balie weg te halen. Dat zat er al een tijdje aan te komen aangezien AH al een tijd aan het testen was met pakketkluisjes.

De sigaretten zijn de winkel uit. Dat lijkt me een goede oplossing, die kosten bespaart en veel kostbare ruimte wint die gebruikt kan worden voor extra assortiment. Zeker in combinatie met meer en meer self service past dit uitstekend. De komende tijd gaan supermarkten leren hoe ze met de vrijgekomen ruimte om kunnen gaan.

Die kluisjes zijn zo'n toepassing waar straks als de kinderziektes eruit zijn nieuwe diensten en - tegen de dure thuisbezorgingstrend in - de loop naar de winkel weer impuls door krijgt. Dat gaat allemaal volop gebeuren als de rookwaren er definitief uit moeten.

Dit artikel afdrukken