Niet weghouden dus, maar opengooien. Hoogste tijd inderdaad.

Overheden en onderzoeksinstellingen moeten het publiek eerder betrekken bij controversiële ontwikkelingen in wetenschap en techniek. Die oproep doet Arie Rip, emeritus hoogleraar Filosofie van Wetenschap en Techniek aan de Universiteit Twente, in het tijdschrift Nature. Zijn advies is onder andere gebaseerd op ervaring met genetisch gemodificeerde wijn in Frankrijk.
In zijn essay 'A Timely harvest' verwijt Rip betrokkenen zich onvoldoende gelegen te laten liggen aan maatschappelijk debat over implicaties van wetenschap en technologie. Debet daaraan acht hij dat zulke debatresultaten vaak laat afkomen en in het vage blijven over concrete strategieën. Publieke consultatie moet juist tijdig ('midstream') gebeuren, zodat aanpassingen in onderzoeksoriëntatie en beleidsvorming nog mogelijk zijn.

Rip trekt tevens lessen uit onderzoek naar genetisch gemodificeerde wijn, waarover hij en andere sociale wetenschappers advies hebben uitgebracht aan het Franse Nationale Instituut voor Agronomisch Onderzoek INRA.

Rip’s essay, dat hij schreef samen met wetenschappelijk directeur Pierre-Benoit Joly van INRA, is verschenen in Nature op 8 november 2007. Het artikel kan ook als pdf-bestand worden aangevraagd bij de afdeling Communicatie van TU Twente, tel. 053-489 4385.


bron: Universiteit Twente, november 2007

Dit artikel afdrukken