In 12 van de 14 in Europa verkochte ijssoorten van Ben & Jerry's komen glyfosaatsporen voor. Dat blijkt uit - met het oog op communicatief effect opgezet - onderzoek. Het werd betaald door de Amerikaanse NGO Organic Consumers Association en uitgevoerd door een team van wetenschappers, waaronder de Fransman Gilles-Éric Séralini. Séralini geniet bekendheid vanwege omstreden onderzoeken naar ratten die kanker zouden krijgen van GMO-maïs.

Glyfosaat zit namelijk overal in – van normaal eten, tot natuurlijk en biologisch eten, tot regenwater – en dát is het probleem
'Alomtegenwoordig'
Unilever, de eigenaar van Ben & Jerry's en de ijsmaker zelf spreken de 'ontdekking' niet tegen, maar benadrukken dat hun ijsjes en overige producten veilig zijn om te eten. "We maken ons zorgen, maar we zijn niet totaal verrast. Glyfosaat zit namelijk overal in – van normaal eten, tot natuurlijk en biologisch eten, tot regenwater – en dát is het probleem. Het komt erop neer dat de gevonden sporen lager zijn dan alle maximale hoeveelheden zoals vastgelegd in de voedselveiligheidsrichtlijnen in de VS en Europa," laat Unilever weten in het AD.

De krant schrijft verder: "Waar Ben & Jerry’s stelt dat een kind van 35 kilo zo’n 145.000 porties ijs per dag moet eten om de limiet van het Amerikaanse Environment Protection Agency te bereiken, zeggen Fagan en Séralini op basis van hun rattenonderzoek dat twee scheppen ijs per dag bij een 35 kilo wegend kind al tot een leveraandoening kunnen leiden. Voor een twee keer zo zwaar wegende volwassene is een dubbele portie genoeg."

De glyfosaatsporen zouden via diervoeding, de gebruikte melk of de overige ingrediënten in het ijs terecht zijn gekomen. Ook Séralini en zijn collega-wetenschapper Fagan beamen dat de stof "bijna alomtegenwoordig" is.

Glyfosaatdiscussie
De Groenen vragen met het nieuws aandacht voor de opnieuw hoog oplopende glyfosaatdiscussie. Eind dit jaar loopt de (tijdelijke) toelating van glyfosaat binnen de EU af. De Europese Commissie wil de toelating met 10 jaar verlengen. De Groenen pleiten voor een volledig verbod op glyfosaat. Morgen vindt in het Parlement een nieuwe hoorzitting plaats. Monsanto, producent van het glyfosaathoudende Roundup, is de toegang ontzegd.

Cécile Janssen
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Mocht je je zorgen maken over de ijsjes, dan hebben de Groenen een lijstje samengesteld: in Nederland zijn de smaken Half-Baked, Cookie Dough en Peanut Butter Cup 'besmet', in Frankrijk Chocolate Fudge en Cookie Dough, in Groot-Brittannië Half-Baked, Peanut Butter Cup en Chocolate Fudge en in Duitsland Cookie Dough, Toppea, Peanut Butter Cup, Karamel Sutra, Home Sweet Honey Comb and Cinnamon Buns.
Dit artikel afdrukken