Ze schrijft geen dieetboeken. Ze is zelfs geen kok. Maar toch blijkt ze met 5 kookboeken in de categorie ‘non-fictie vrije tijd’ te staan - in België. Op de plaatsen 1, 2 en 3 maar liefst, en dan blijven ook nog haar oudere boeken onverminderd populair Ze streeft met gemak Jeroen Meus voorbij, die genoegen moet nemen met de vijfde plaats, schrijft De Standaard.

Gezicht
Jeroen, die kennen wij hier wel, maar Pascale? In België kunnen ze geen genoeg van haar krijgen. Pascale Naessens is bekend geworden als fotomodel, en was jarenlang het gezicht van de commerciële zender VTM. Bovendien is ze getrouwd met Paul Jambers, de Vlaamse journalist en televisiemaker.

Niet alles door elkaar
Pascale raakte door haar leven als model en vele reizen geïnspireerd door koken en gezondheid. Ze volgde diverse opleidingen (zoals 'consulente in gezonde leefgewoonten, over hoe gezond te leven zodat je zo weinig mogelijk naar de dokter moet' (schrijft ze op haar site) tot workshops in toprestaurants.
In 2010 kwam haar eerste 'kookboek' uit, Mijn Pure Keuken. Het stootte meteen door naar de 1e plaats van meest verkochte boeken. Radiorecepten en een seizoen op de televisie vergrootten haar populariteit als kookpersoonlijkheid die lekker, gezond en slank combineert in prettig ogende en klinkende recepten. Zoals ze zelf zegt: "Mijn eenvoudig principe komt hier op neer: je vertrekt van groenten en combineert deze met vlees of vis of kaas of aardappelen maar niet alles door elkaar. Want dan wordt het onverteerbaar en voedsel dat slecht verteert wordt veel sneller omgezet in vet."

Geheim
Pascale's Puur Genieten (1 en 2), Mijn Pure Keuken 2 (en 1) boeken en haar jongste boek, Heerlijk Stoomkoken met Pascale Naessens prijken fier in de top-10. De voorheen ultrapopulaire Jeroen Meus heeft echt het nakijken, ook haalt hij nog net een vijfde plekje. Wat zou het geheim van Pascale zijn?
Is het haar - eenvoudige - kookfilosofie? Zijn het haar recepten? De 'wetenschappelijk goed onderbouwde informatie over gezonde voeding [door Kris Verburgh, red]' die zij in haar boeken een plekje geeft? Het vleugje romantiek? Of toch de voorbeeldwerking van het (rol)model, dat glamour, gastronomie én slank zijn combineert? Met een boek van Pascale, straalt 'lekker en gezond eten waarvan je niet verdikt' vanzelf een beetje op je af.

Zou Arie Boomsma ook goed verkopen als hij kookboeken met onderbouwde informatie over gezonde voeding gaat schrijven? Of Doutzen Kroes?

Alle boeken van Pascale Naessens zijn te vinden en te bestellen bij Bol.com.

Fotocredits: Mijn Pure Keuken
Dit artikel afdrukken