Karamel is een van de meest onderzochte hulpstoffen
FEVIA beroept zich op 'verschillende agentschappen voor de veiligheid van de voedselketen, waaronder de European Food Safety Authority (EFSA)', die 'zeggen dat er vandaag geen enkele reden is om de veiligheid van karamel in twijfel te trekken.' Karamel is een van de meest gebruikte hulpstoffen om voedsel een aantrekkelijke kleur en smaak te geven. Het is bovendien één van de meest onderzochte stoffen.
Hoeveelheden neomorfe stoffen in eindproduct
Het WIV komt met de waarschuwing omdat niet duidelijk is welke concentraties neomorfe stoffen uiteindelijk in de voedingsmiddelen terechtkomen. Ook EFSA is voorzichtig en raadt aan 'de concentraties van neomorfe stoffen zo laag mogelijk te houden'. Voor 4 specifieke soorten karamel bestaan normen voor de 'aanvaardbare dagelijkse inname'. Die zijn echter niet te controleren, enerzijds omdat niet bekend is hoeveel er in het eindproduct zit, en anderzijds omdat 'de voedingsgewoonten van de bevolking verre van homogeen zijn', schrijft Vilt.
Dat was nu precies de aanleiding voor het bericht van het WIV. Dat Instituut heeft namelijk 'een wetenschappelijk betrouwbare methode [ontwikkeld] om de concentraties van vier neomorfe stoffen in een voedingsmiddel en dus niet meer in de karamel zelf te bepalen.' En, stelt het Instituut, op basis van de voedingsgewoonten van de bevolking is het meer dan waarschijnlijk dat bijvoorbeeld kinderen teveel neomorfe stoffen binnenkrijgen omdat 'zij veel verwerkte producten consumeren.'.
Met zijn karamelwaarschuwing wil het WIV twee doelen bereiken: bewustwording bij de consument van de problematiek rondom neomorfe stoffen in karamel, zodat er gezondere keuzes gemaakt worden. Daarnaast pleit het instituut voor normen die de concentraties van neomorfe stoffen in levensmiddelen aan banden leggen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik weet niet meer waar, iemand hier misschien, maar ik dacht dat ik ook een keer ergens las dat coca cola zijn kleurstof caramel niet meer in de cola zou doen ergens in een land omdat het kankerverwekkend zou zijn? Heeft dat met deze karamel(kleurstoffen) te maken of is dat weer een andere soort?
Zeker zijn we natuurlijk nooit in de wetenschap, maar mijn inschatting is inderdaad dat dit geen risico van betekenis is.
Tiny, dank voor dit professionele oordeel waarmee je zegt: leuke nieuwe categorie, maar leer me iets over de stofjes als ze zo gevaarlijk zijn dat ze een verzamelnaam verdienen.
Kunnen we er nu ook zeker van zijn dat die nieuwgevormde stofjes voor flauwekul risico's staan?
Interessant dat niet wordt uitgelegd in het persbericht wat neomorfe stoffen eigenlijk zijn. Ik zou het ook niet weten maar ik denk dat het een verbastering is van het woord 'neoformed'. Dat wordt af en toe gebruikt in de wetenschappelijke literatuur om stoffen aan te duiden die bij verhitting gevormd worden in levensmiddelen ('nieuw gevormd'). Als dat zo is dan is er niks nieuws onder de zon. Dit zijn stoffen als HMF en acrylamide, het is al lang bekend dat die gevormd kunnen worden. Voor acrylamide (dat inderdaad verdacht is, komt bijv.voor in frites en peperkoek) zijn al lang maatregelen bekend in de levensmiddelenindustrie hoe je dat zoveel mogelijk kunt tegengaan. HMF is een stof die vaak voorkomt in verhitte levensmiddelen maar waarvan het nogal onzeker is of die verdacht is in de concentraties zoals die in levensmiddelen voorkomen. Kortom, het is een flutbericht. Het komt mij voor dat dat WIV om aandacht verlegen zit. Zolang ze onzinnige termen als neomorf de wereld inslingeren neem ik ze niet serieus.