Sommige merken babymelkpoeder bevatten 2 keer zo veel suiker als een blikje Fanta. Dat schrijft de DailyMail op basis van een onderzoek dat vorige maand werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift British Dental Journal.

Gemma Bridge, de eerste auteur van het onderzoek, vertelt: “Moedermelk bevat maar liefst 7 gram suiker per 100 milliliter, maar deze van nature aanwezige lactose is specifiek afgestemd op de behoeften van zuigelingen.” (Gezonde baby's drinken gemiddeld 750 tot 800 milliliter moedermelk per dag, red.).

Bridge onderzocht de hoeveelheid toegevoegde suikers in ruim 250 verschillende commercieel verkrijgbare varianten babymelkpoeder. Meer dan de helft van de onderzochte producten bevatten meer dan 5 gram suiker per 100 milliliter. Dat is vergelijkbaar met, of zelfs meer dan, frisdrank. Een blikje Fanta bevat bijvoorbeeld ‘slechts’ 4,6 gram suiker per 100 milliliter. Een variant babyvoeding voor zuigelingen onder de 12 maanden had zelfs 8,7 gram suiker per 100 milliliter. Dat is het equivalent van 2 theelepels toegevoegde suiker.

De onderzoekers waarschuwen dat de grote hoeveelheden suiker in babyvoeding kunnen leiden tot gezondheidsproblemen bij kinderen, zoals bijvoorbeeld obesitas en tandbederf. De toegevoegde zoetstoffen kunnen er bovendien in resulteren dat de baby zich tot een zoetekauw ontwikkelt. Ook dit kan gevolgen hebben voor toekomstige eetgewoontes.
Daily Mail - Some baby formula contains TWICE the amount of sugar of Fanta
  • Deel
Druk af