Dit voorjaar waren er al dertig koeien-aanvallen te melden, schrijft de Oostenrijkse nieuwssite Kurier.at. Twee zelfs met dodelijke afloop. Worden de 52.000 koeien die 's zomers de 8.290 Oostenrijkse Alpenweiden begrazen steeds agressiever of laten argeloze stedelingen de koeien doordraaien? "Wie zich verkeerd gedraagt, moet rekening houden dat een dier daarop reageert", zegt de Oostenrijkse bergboer Anton Krepper. Hij spreekt uit ervaring - 59 jaar al ging hij 's zomers met de koeien mee naar boven om op de Alpenweiden te melken en kaas te maken.

Hoe onwetend de bergbezoekers ook mogen zijn, ze deinzen er niet voor terug in geval van verwondingen of schade een claim in te dienen
Stedelingen zien het gevaar niet
Volgens Krepper gaan er steeds meer koeien met kalf de berg op. "En de mensen die de Alpenweiden bezoeken worden onvoorzichtiger. Velen stappen op de kalfjes af, omdat ze die zo schattig vinden en willen aaien. Maar het is geen kinderboerderij. Logisch dus, dat de moederkoeien in actie komen." Een andere vergissing die veel stadse mensen maken, is dat ze hun hond mee de berg op nemen. Maar koeien zien iedere hond, hoe klein ook, als een bedreiging. "Een hond is voor de koe een wolf", zegt Krepper.

Schadeclaims
Hoe onwetend de bergbezoekers ook mogen zijn, ze deinzen er niet voor terug in geval van verwondingen of schade een claim in te dienen. Recent diende een zaak voor de Hoge Raad, de Obersten Gerichtshof (OGH). Een wandelaarster was, met hond, door een moederkoe gewond geraakt. Ze vroeg schadevergoeding omdat de boer geen hek neergezet had en geen bordjes met 'Levensgevaarlijk' geplaatst had. De OGH gaf haar ongelijk. Dat een koeienaanval levensbedreigend kan zijn snapt iedereen, ook de klaagster die het zelf had over een 'enorm fenomeen van 750 kilo'. En als hondenbezitter zou ze toch hebben kunnen weten dat dieren onrustig kunnen worden van een hond.

Wandelwijzer voor Alpenweiden
De Tiroler Landwirtschaftskammer geeft de lezer maar vast 9 richtlijnen mee om gevaarlijke situaties te vermijden. Misschien komen ze ook nog van pas voor de Nederlandse wandelaar die zich in ons polderlandje tussen de koeien begeeft - als staan die meestal wel achter een hek.

- Blijf op de paden, ook in de wei
- Hou honden aan de lijn en onder controle
- Loop rustig en onopvallend langs de dieren, houd minstens 20 meter afstand
- Laat de dieren niet schrikken en kijk ze niet rechtstreeks aan
- Raak de dieren niet aan, aai zeker geen kalfjes
- Let op dreiggedrag van de dieren: kop omlaag, krabben, brullen, snuiven
- Blijf rustig, ook als de dieren dichterbij komen. Keer ze niet de rug toe en verlaat langzaam de wei
- De hond meteen loslaten als een dier gaat aanvallen
- Niet met een stok slaan. In een absoluut noodgeval een gerichte klap op de neus van de koe geven.

Fotocredits: Koeien op Tiroolse alm, c_pichler
Dit artikel afdrukken