0
Fotocredits: ‘PETrecycling’, uitsnede, Martin Abegglen

Flash PerspectiefKoudeminnende micro-organismen breken plastic af

Hoog in de Alpen en in het hoge noorden blijken schimmels en bacteriën voor te komen die dol zijn op plastic. Nou ja, biologisch afbreekbaar plastic dan. Ze kunnen het gewoon verteren. Bijzonder is dat ze dat bij lage temperaturen doen.

Zwitserse onderzoekers ontdekten in de Alpen en het noordpoolgebied 19 bacteriële stammen en 15 schimmels die op lage temperatuur plastic kunnen verteren. Deze microben kunnen potentieel een belangrijke rol gaan spelen in plasticrecycling.

Er zijn al eerder micro-organismen ontdekt die plastic kunnen verteren, maar die doen dat alleen bij hoge temperaturen. Op grote schaal inzetten is kostbaar en niet duurzaam, omdat het veel energie kost om deze hoge temperaturen te bereiken.

De nieuw ontdekte micro-organismen zijn juist wel actief bij lage temperaturen. De onderzoekers troffen de schimmels en bacteriën aan op plastic dat rondslingerde op Groenland, op Spitsbergen en in Zwitserland. Ze schotelden de micro-organismen vervolgens 4 verschillende soorten plastic voor, waarvan 3 biologisch afbreekbare plastics. Dit deden de onderzoekers omdat ze de micro-organismen willen inzetten in de recycling industrie, waarbij ze van de afbraakproducten van de biologisch afbreekbare plastics nieuw plastic kunnen maken.

Opvallend genoeg konden de micro-organismen alleen de biologisch afbreekbare plastics verteren. Het niet biologisch afbreekbare polyethyleen verteren was te moeilijk. Plasticverwerking is en blijft dus een genuanceerd verhaal.

Phys.org - Scientists discover microbes in the Alps and Arctic that can digest plastic at low temperatures, 15 mei 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.