Wereldwijd wordt steeds meer kip gegeten omdat kippen het meeste vlees van een kilo voer weten te maken. Weinig mensen vragen zich af waar al die kippen vandaan komen. Uit eieren uiteraard, maar wie leggen die eieren? Die komen van zogenoemde moederdieren - en daar bestaan specifieke veredelings- en broederijbedrijven voor. Zo is het wereldwijd opererende Amerikaanse Aviagen gespecialiseerd in'achtergrootouder- ('great grandparent', GGP), grootouder- ('grandparent', GP) en ouderdieren (hanen en hennen).

Groeiende vraag naar kip
In Farmers Weekly staat een interview met Graeme Dear, baas van de Britse tak van Aviagen. "Wereldwijd zien we een gestaag groeiende vraag naar kip. Het is een goedkoop product dat in alle culturen wordt gewaardeerd en kwalitatief hoogwaardige eiwitten levert bij de beste voerconversie. Met de naar meer dan 9 miljard mensen groeiende wereldbevolking is kip het enige vlees dat al die monden kan voeden met een minimale impact op het milieu en het gebruik van grond."
Een recent rapport bepleitte de overgang van rundvlees naar varkensvlees en het nog veel efficiëntere kippenvlees.

Bijna alle kippen zijn van een beperkt aantal rassen: de Ross 308 is de koploper, maar Aviagen ontwikkelde nog niet zo lang geleden ook de langzamer groeiende Rowan Range. Daarmee mikt het bedrijf op de biologische en scharrelmarkt. De Rowan Range heeft het keurmerk Freedom Food en Beter Leven toegekend gekregen, en wordt momenteel naar klanten in het VK en Nederland uitgerold, schrijft Farmers Weekly.

Via Lockerbie wordt een Engels ei een Nederlandse kipfilet
De (achtergroot)ouderdieren en de kruisingen van Aviagen die wij eten worden allemaal in Engeland geproduceerd. Via Lockerbie worden ze naar Europa en Rusland verzonden naar broederijen. De kuikentjes die daar geboren worden gaan naar de pluimveehouders van wie wij via een slachter, een handelaar en een supermarkt uiteindelijk onze hele kip of kipdelen kopen. Zo kan dus een Nederlandse kipfilet geboren zijn uit een Engels ei dat uitkwam in een Duitse broederij.
Dit artikel afdrukken