0
Fotocredits: 'Vleesschap Colruyt', Colruyt

Flash Dagelijkse KostHet meest gegeten dier ter wereld

Weet jij wat het meest gegeten dier ter wereld is? Ken je die reclame tune nog? Het is dus kip, het meest veelzijdige stukje vlees, kip!

Per jaar eet de wereld volgens onderstaand filmpje 75 miljard kippen. Dat komt neer op 205 miljoen kippen per dag. Daarmee steekt kip met kop en schouders boven de nummer 2 uit: de 14 miljard sardientjes die we jaarlijks consumeren. Zet je het cijfer weer in het perpectief van consumptie dan lijkt het wel weer mee te vallen: nog geen 9,5 kip per wereldbewoner per jaar.

Kip kost minder voer dan varken of rund en wordt door alle religies gegeten. Naar verwachting zal de consumptie van kip alleen nog maar stijgen, door een toename van de vraag in nieuwe, snelgroeiende economieën zoals Afrika.

De enorme consumptie van sardientjes op de tweede plaats is zorgwekkend. In Zuid-Afrika is inmiddels een tienjarig visverbod ingesteld, zodat de pinguïn niet uitsterft door het tekort aan sardientjes. Die sardientjes die we vangen in de oceaan eten we niet alleen maar op, die verwerken we ook tot vismeel en visolie voor veevoer en, je raadt het misschien al, ook voor kippenvoer. Op Faunalytics vind je nog veel meer cijfers over de aantallen dieren die we wereldwijd slachten.

Kloppen de cijfers allemaal echt? Nee. Ze zijn weergegeven in aantallen dieren, terwijl de productiestatistieken in gewicht worden opgesteld. Ze worden teruggerekend via een gemiddeld gewicht. Met andere dieren zal het weer anders zijn. Zo zal het aantal gegeten honden niet zo precies zijn als het aantal in grote farms geproduceerde aantal kilo's varken en kippen. Honden en katten worden niet zelden illegaal gevangen, geslacht, verkocht en gegeten. En in Azië en Afrika lopen nog de nodige backyard varkens en kippen die we niet goed kunnen tellen.

Voor de kip uit grote farms kun je het beste Poultry World lezen. Daar lees je dat tussen 1970-2020 de productie van slachtkippen volgens de officiële statistieken in gewicht met ruim 800% is gestegen in kilo's, van 15.1 miljoen ton naar 137 miljoen ton. Dat laatste gewicht komt overeen met 137 miljard kilo. Inmiddels is het alweer meer, maar er is nog geen officieel cijfer.


Het filmpje is wegens inbreuk op de auteursrechten offline gehaald, maar hier wel te bekijken. Hier vind je een eigenlijk completere maar iets oudere (november 2022) vrij te bekeken versie (toen aten we nog 'maar' 70 miljard kippen).


Twitter , 26 jan 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.