'Diabetes type 2 omkeerbaar met voeding'
‘Minder medicijnen en meer gezonde voeding’ was een van de key-messages van de dag. Verschillende artsen verduidelijkten in hun presentaties hoe het zit met de link tussen voeding en diabetes, kanker, hart- en vaatziektes, buikpijn, reuma en darmproblematiek.
Ben van Ommen van TNO trapte de dag af met een presentatie over onder andere de invloed van voeding op diabetes type 2. “De enige manier om het te genezen is omkeren van de manier waarop het is ontstaan”, aldus Van Ommen. Oftewel: diabetes ontstaat door het lichaam te voorzien van ongezonde voeding, door het weer te voeden met de goede bouwstoffen kan je er weer van genezen. Hanno Pijl en Karine Hoenderdos lanceerden op het congres hun boek over ditzelfde onderwerp: Diabetes type 2? Maak jezelf beter! Twee patiënten die meededen aan het groepsprogramma Keer diabetes2 om vertelden dat ze na het volgen van het programma geen insuline meer hoefden te spuiten.
We bestaan uit wat we eten. Als we verkeerde dingen eten, gaat het op de lange termijn foutHart- en vaatziekten en kanker
Ook andere aandoeningen kwamen uitgebreid aan de orde. Cardioloog Janneke Wittekoek van de HeartLife Kliniek liet zien dat hartpatiënten met veel minder medicijnen toekunnen als ze de juiste leefstijl aanhouden.
Hoogleraar Hanno Pijl van het LUMC ging dieper in op de relatie tussen voeding en kanker en riep hierbij op het boerenverstand te gebruiken. “We bestaan uit wat we eten. Als we verkeerde dingen eten, gaat het op de lange termijn fout.” Uit onderzoek bij muizen en makaken blijkt dat een eiwitrijk dieet tumorgroei stimuleert. Wanneer de muizen tijdens een behandeling minder eiwit kregen, bleek dat de tumorgroei te remmen en zieke (kanker)cellen vatbaarder te maken voor chemotherapie. Momenteel loopt er in het LUMC de DIRECT-studie bij vrouwen met borstkanker, om te kijken of ditzelfde proces bij mensen ook optreedt.
Vooral bij de diëtisten in de zaal riep dit onderzoek vragen op, omdat veel ondervoede kankerpatiënten juist eiwitrijke dranken krijgen.
'Systemen moeten om'
Er bestaan nog veel vragen over de relatie tussen voeding en gezondheid en het is een populair onderzoeksgebied. Reumatoloog Richard Verheesen onderzoekt de relatie tussen voeding en reuma. Hoogleraar Aletta Kraneveld onderzoekt de brein-darmconnectie en de samenhang met autisme en depressie. Hanno Pijl en Marjolein de Jong werken samen aan onderzoek naar de relatie tussen borstkanker en voeding en Liesbeth van Rossum van het Erasmus MC werkt aan meer bekendheid voor verborgen dikmakers.
De aanwezige huisartsen en specialisten zijn het er over eens dat er iets moet veranderen aan de plaats die voeding inneemt binnen de gezondheidszorg. De grote vraag is: waar moet dit beginnen? Ben Witteman van de Gelderse Vallei en de Wageningen Universiteit liet mooi zien dat het probleem transmuraal moet worden aangepakt en dat ketenzorg belangrijk is. Van de mensen die in een ziekenhuis worden opgenomen is 26% ondervoed, wat het risico op complicaties vergroot. Als dit in de 1e lijn al wordt aangepakt, vermindert dat de problemen in de 2e lijn. Volgens Richard Verheesen van het Maxima Medisch Centrum Eindhoven moeten artsen 'dijken gaan bouwen in plaats van molens' om om chronische ziektes aan te pakken via leefstijl. Volgens hem kunnen individuele artsen niet repareren wat systemen fout doen. Die systemen moeten om.
Voedingsleer blijkt in de medische opleidingen te ontbreken. Artsen hebben immers ‘medicijnen’ en niet ‘voeding’ gestudeerd. Voeding heeft zelfs een stoffig imago in de vooral op medicijnen gerichte artsenwereld, al lijkt dit langzaam te veranderen'Voeding heeft stoffig imago bij artsen'
Wie moeten de voedingsadviezen gaan geven? Artsen, diëtisten of praktijkondersteuners? Voedingsleer blijkt in de medische opleidingen te ontbreken. Artsen hebben immers ‘medicijnen’ en niet ‘voeding’ gestudeerd. Voeding heeft zelfs een stoffig imago in de vooral op medicijnen gerichte artsenwereld, al lijkt dit langzaam te veranderen. Verschillende sprekers houden daarom een pleidooi voor bijscholing van artsen. Dr. Janneke Wittekoek pleit zelfs voor een nieuw medisch superspecialisme: ‘de leefstijlspecialist’; een arts die zich verder specialiseert in leefstijl. Diëtisten in de zaal zeggen de kennis al in huis te hebben; artsen zouden voedingsproblemen moeten signaleren en patiënten gewoon door kunnen verwijzen. Toch komt hier vanuit de artsen in de zaal weinig respons op.
'Samen blok vormen'
De groep artsen die het congres Arts & Voeding congres bezoekt stijgt ieder jaar. Dat laat zien dat er een toenemende aandacht voor het onderwerp is. Deze artsen zijn enthousiast en klaar voor verandering, dat is wel duidelijk. “We moeten er nu niet meer alleen over praten, we moeten vooral gaan doen”, zegt Tamara de Weyer, voorzitter van de kersverse Vereniging Arts en Voeding. “We moeten samen een blok vormen en voeding veel meer in de spreekkamer krijgen.”
Het congres werd georganiseerd door de Stichting Voeding Leeft, het Erasmus MC en de gemeente Rotterdam.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ach, zucht... En wat gaan we dan claimen als goede voeding..
Ik probeer dit al enkele jaren voor mezelf duidelijk te krijgen... Lees van hoogleraar1 dit. Van andere weer dat.. Van die weer tegenovergesteld... En dan weten we het dus helemaal niet meer zeker..
Moeten we nu minder koolhydraten eten of meer vet. En gemiddeld eiwit of toch zeker aan de hoge kant.. Vokoren brood.. Of nee, persee geen brood.. Paleo !!
Fruit.. lekker en gezond.. Oooohh Nee, Veel te veel suiker.. Fructose... NOOOOOOOO
Verzadigd vet.. NOOOOOOOO !! Nee, cholesterol heeft er niks mee te maken.. Eet maar elke dag 2 eieren. Veel choline.. Is een natuurlijke multivitamine..
Onze buurvrouw eet niks anders dan fruit. Super...
Anderen eten alleen vlees en vet omdat het gezond zou zijn..
Geraffineerde produkten..
Tarwe is echt niet goed..
Spelt.. moet het zijn.. Maar dat is eigenlijk gewoon tarwe..
Geen brood dus.. Koolhydraten hehh.. Margarine is ook niet goed. Boter is beter..
Nee, joh.. Cholesterol...
Iemand een chippie.. Mag bier nog wel ? 1 of 2.. per week. Of per dag..
Ik haal Arthur Schopenhauer even aan. Alle waarheden gaan door 3 fasen.
Fase 1:
Voor gek verklaren.
Fase 2:
Hevig bestrijden
Fase 3:
'Dat zeiden we altijd al zelf'.
Ik herinner me nog een opmerking in het huis aan huis blaadje in Almere. Het ziekenhuis Almere adverteerde over nieuwe huidtherapeuten. Daarbij zette men een opmerking dat de relatie tussen huid en voeding wetenschappelijk gezien onzin was. Fase 1 en 2.
Duidelijk is dat men nu met deze bijeenkomst voor artsen, in het reguliere fase 3 betreedt.
Ik heb de klappen gekregen in mijn priveleven van fase 1 en 2. Hard en genadeloos. Ik nodig mensen uit om hier thuis dossiers te komen inzien, je haren gaan recht overeind staan van de disqualificaties en het grensoverschreidend gedrag van hulpverleners en de trauma's die ik en mijn zoon erdoor hebben opgelopen.
6 AMK meldingen, zoon 3 maanden uithuis geplaatst en nu weer 6 maanden verlengd. Met lang borstvoeding geven zou ik mijn zoon 'klein houden'. Maar door verbieden van koekjes zou er een 'loyaliteitsconflict' ontstaan tussen mij en de omgeving van zijn vader. Die danig beinvloed wordt door mensen uit het reguliere circuit.
Nu de juf in zijn klas eindelijk erkent dat mijn zoon intelligent is en hem wel op niveau les geeft, fleurt hij op. Zijn eigen leergierigheid wordt nu ten minste ook gevoerd. Maar zijn omgeving zegt nu dat hij zo opfleurt omdat ze mij als moeder in zijn leven verbannen hebben. Met een uurtje per week onder toezicht van een voogd moet ik genoegen nemen. Ze zegt zelfs doodleuk dat een uurtje je eigen kind zien al veel is!
En ik zou niet kunnen aansluiten op kindniveau. Wel raar dat ik dan wel al jaren naast mijn werk als natuurgeneeskundige en voedingskundige, kinderen professioneel gitaarles geef vanaf 5 jaar. Dus blijkbaar weet ik toch wel weer aan te sluiten bij hun niveau, denk ik met mijn boerenverstand.
Je zou bijna denken dat er heel veel geld omgaat in het circuit aan ongezonde voeding en het circus eromheen dat de leugens erover graag in stand houdt of hielt. Want een andere verklaring om een blikje gedroogde appeltjes in de ban te doen die er op mijn verzoek in zijn klas staan als alternatieve tractatie als er echt iets uitgedeeld wordt waar ik niet voor ben, die heb ik niet.
Mijn ex is minder begaan met voeding. Hij leest zich slecht in en vind het onderdeel van een psychische ziekte als ik me inlees op het internet, zoals Foodlog. In de laatste AMK melding staat het verwoord alsof ik een conspiracy zoeker ben die alles wil wantrouwen. Ik zie het dat ik me gewoon goed wil informeren.
Sommige mensen van de kinderopvang zeggen zelfs dat ik mijn zoon niet voldoende te eten zou geven en dat zijn kleding slobbert. Als ik kijk naar hun BMI dan denk ik dat hun referentiekader anders is dan die van mij. Maar de mensen van 'veilig thuis' schrijven dat er natuurlijk niet bij in hun melding. Want zij zitten nog in fase 1 en 2. Ik ben een gek die bestreden moet worden.
Wat zijn er toch veel mensen die elkaar onzin aanpraten. Het ergste vind ik nog dat er rechters aan meewerken. En het allervreemdste is dat ik pas 'genezen' lijk te zijn als ik in dit systeem normaal mee ga doen. Ik schijn een heel blik hulpverleners toe te moeten laten om mijn zoon, aantoonbaar veilig gehecht en intelligent, weer in mijn leven terug te krijgen.
Als je niet gestoord ben dan wordt je het wel. Alleen als ik hen dat laat inzien dan krijg ik te horen dan dat schadelijk zou zijn voor mijn kind. Want alle emoties die zij vervelend vinden zijn volgens hen ook vervelend voor mijn kind, en dat is weer slecht voor zijn ontwikkeling, dus ik krijg hem bijna niet meer te zien.
Zelfs een agent spande zich op vrijdag 20 mei 'food revolution day' om te voorkomen dat ik de naam van de juf van de klas van mijn zoon zou noemen op Twitter. Wat ik trouwens ook niet van plan was. Ik heb het gevoel dat ze ergens heel erg bang voor zijn. Ik zou bijna denken dat de klassenoudste van mijn zoon, die mij ook van de groepsap heeft laten sturen, in het ziekenhuis werkt en het wel goed kan vinden met mijn ex en mijn zoon.
Ik nodig mensen bij mij thuis uit om de bewijzen te lezen. Ik ben de schaamte wel voorbij. Het AMK geneest niet, het volk wel.
En nu gaan diezelfde artsen zelf zeggen dat mensen gezond moeten gaan eten? Het wordt tijd, holistisch gezien. Maar ik hoop op iets meer compassie met echte pioniers in de voedingssector. En ik, die in 1996 met de PR hielp om biologische voeding in de schappen van de supermarkten te krijgen, ik noem mijzelf wel een pionier.
Ik hoop ook op meer compassie met mij als gewone gezonde moeder die er op staan dat mijn kind geen rommel te eten krijgt, en toezicht houdt op zijn medische behandelingen als natuurgeneeskundige. En dat een vader die electrotechnicus is, niet de supervisie krijgt over medische zaken maar wel zijn moeder die netjes medische basiskennis op HBO niveau heeft gehaald. Ik deed er nog een studie bij, toen de mensen die AMK meldingen verzonnen vonden dat ik 'psychisch overbelast' was. Ik was gewoon heel erg druk. Het was handiger geweest als ze gewoon hadden gevraagd 'wat heb je nodig ik help je wel'. Maar als ik in de wachtkamers van zorggroep Almere de posters lees van de inhalige organisaties die mensen die overbelast zijn al snel naar psychische hulpverleners sturen, dan snap ik wel dat mensen vergeten dat er ook zoiets bestaat als burenhulp of naastenliefde. Werkende alleenstaande moeders hebben het gewoon druk, zeker met een studie erbij. Het is handiger om te helpen, niet haten.
In mijn beperkte visie beschermen goede vaders hun gezin, die vallen het niet aan.
Hulp van gezonde mensen is trouwens nog steeds welkom hier in huis. Ik sta er een beetje alleen voor namelijk. Ik kom om in de dossiers. En ik ben bioloog / natuurgeneeskundige, geen jurist.
Wat een onnozelarij. Eerst voeding de spreekkamer uitjagen en hem nu als een gladiator binnenhalen? Daarvoor is het inmiddels 5 over 12. De medische studenten staan er al 70 jaar bij en kijken er naar. Ze lieten het gewoon gebeuren: farmalobby en politieke lobbycratie hebben hun werk uitstekend gedaan. Symptoombestrijding heet hun handel. En ze zijn er nog lang niet mee klaar.
Big Pharma en hun aandeelhouders in ziekten zouden ook wel gek zijn. Dachten we soms dat die fraudeurs tegen mineralen, vitaminen, kruiden en voedingssupplementen te keer gaan omdat ze zo slecht werken? Ze laten niet na om constant fondsen te fourneren voor weer een zoveelste gecorrumpeerd ‘breaking news’ onderzoeksresultaat. Dit is geen nieuws, het is oorlogspropaganda.
Vitamine A verhoogt volgens deze saboteurs de mortaliteit, vitamine C geeft nierstenen. Vitamine D oppassen geblazen. Verzadigd vet en cholesterol is de duivel. Ω-3 helpt niet. Van antioxidanten ga je juist dood. Enz.
Nee mensen; we lossen al uw ellende wel op met onze peperdure pillen en slopende bestralingsessies. Jaarlijks duizenden doden door Big Pharma onder supervisie van de recepten verstrekkende slaafse artsenij. Goede voeding is juist levensgevaarlijk! Althans alleen voor de portemonnee van de zorgmonarchen. Hoger die zorgkosten. Ziek worden zult ge.
De goedwillende en voorzichtig tot inkeer komende 500 congresgangers moeten verdomd goed op hun tellen passen. Voor ze het weten zitten ze in de kwakzalvershoek. Een academisch opgeleid arts die denkt waar ben ik in godsnaam mee bezig en verder kijkt dan zijn stethoscoop lang is, is voor zijn orthodoxe confrères namelijk vele malen erger dan alle Klazienen uit alle Zalken bij elkaar.
Breaking news: natuurgeneeskundige artsen hebben geen ego.
Helemaal eens met Dorine Verhoef-Snoeck wat betreft dat ego maar anders als jij waarschijnlijk bedoelt. De patiënt is gebaat bij mensen die opgeleid zijn in het geven van onderbouwde voedingsadviezen. En niet door voedingsadviezen van artsen die een jaartje een orthomoleculaire opleiding doen. Die (er zijn wel uitzonderingen gelukkig) vervangen reguliere medicatie grotendeels door supplementen. Ik heb niets tegen supplementen, maar eerst voedingsadvies en dan bedoel ik een 'echt' advies en niet zonder onderbouwing iets als 'laat gluten, melk, brood en e-nummers' staan maar een doorgerekend volwaardig voedingsadvies. Als dat onvoldoende blijkt te werken dan kan een supplement als aanvulling dienen.
Leefstijlspecialisten zijn er inderdaad al maar gelukkig wordt daar inmiddels ook met een accreditering gewerkt zodat de patiënt weet of iemand niet alleen zelf heeft bedacht dat hij/zij dat is. De geaccrediteerde leefstijlspecialisten kunnen zich aansluiten bij de NBLP of BLCN. Overigens houdt een leefstijlspecialst zich meer bezig met gedragsverandering in de breedste zin van het woord, denk aan voeding, bewegen, slaap en ontspanning. 'Echte' voedingsadviezen worden gegeven door diëtisten en gewichtsconsulenten. Waarbij gewichtsconsulenten zich uitsluitend met gewicht bezig houden en niet met het adviseren van aangepaste voeding bij ziekten.