De onafhankelijke Amerikaanse Consumers Union bracht het verontrustende nieuws naar buiten: in Amerikaanse rijst en rijstproducten zit (te)veel arsenicum. Ze pleiten voor overheidsrichtlijnen voor maximaal toegestane hoeveelheden in producten - er blijkt geen federale richtlijn te zijn - en doen vast aanbevelingen.

De Consumers Union onderzocht ruim 200 algemeen verkrijgbare soorten rijst en rijstproducten. Witte rijst, zilvervliesrijst, rijstwafels, rice krispies en rijstdrankjes zijn voor grote bevolkingsgroepen, waaronder kinderen, in de VS een basisbestanddeel van de maaltijden. Een uitgebreide tabel in de publicatie van Consumers Union laat zien dat vrijwel alle Amerikaanse rijst-soorten (te) hoog scoren op arsenicum.
In januari 2012 stelde de Consumers Union vast dat ook in appel- en druivensap veel arsenicum voorkwam. De Amerikaanse FDA reageerde op deze nieuwe case met een uitgebreide FAQ-pagina.

Rijst neemt arsenicum gemakkelijk op door z'n groeiwijze in onder water staande velden. Het arsenicum komt in de hele plant voor, van de wortels tot in de rijstkorrels. De staten waar de meeste rijst verbouwd wordt, zijn Arkansas (49 procent), Californië (15 procent) en Louisiana, Mississippi, Missouri en Texas (de rest). Deze staten kennen een lange traditie van katoenteelt. In de katoenteelt werden tot in de jaren '80 van de vorige eeuw nog arsenicumhoudende pesticiden gebruikt. De restanten daarvan bevinden zich nog altijd in de bodem. Die bodem wordt niet alleen in de zuidelijke staten, maar in alle landbouwgebieden verrijkt met liefst dierlijke mest. Ook mest blijkt echter een bron van arsenicum zijn. Dat is het geval als de dieren met arsenicum behandeld voer hebben gehad, een gebruikelijke ingreep om ziekten te bestrijden en varkens en kippen sneller te laten groeien.

Er zijn manieren om het arsenicumgehalte van de rijst te verminderen: de rijst voor het bereiden wassen en koken in heel ruim, af te gieten water. Dan spoel je voedingsstoffen weg, maar ook een deel van het arsenicum. Je kunt ook voor Thaise of Indiase rijst kiezen. Als we dat allemaal gaan doen, beroven we in landen echter mensen van hun belangrijkste voedselbron.

Bron: Twilight Greenaway Grist
Fotocredits: cbcastro
Dit artikel afdrukken