Rob van Berkel diende een klacht in bij de Reclame Code Commissie (RCC). Daarin betoogde hij dat Appelsientje niet mag suggereren dat we een glas Appelsientje Sinaasappel kunnen nemen in plaats van een stuk fruit.

Calorieën en vezels
Dat verwoordde hij als volgt: Appelsientje Sinaasappel bevat per 100 ml minder calorieën dan een verse sinaasappel van 100 gram. Dat komt omdat er vet en voedingsvezels (die calorieën leveren) uit Appelsientje Sinaasappel zijn gehaald. De hoeveelheid suikers is daardoor iets groter geworden. Verder bevat Appelsientje Sinaasappel per 100 mg/ml duidelijk minder voedingsvezels en vitamine C dan een verse sinaasappelsap. Appelsientje maakt echter de vergelijking met één glas fruitsap, dat is 200 ml. We zien dan dat één glas Appelsientje Sinaasappel a) meer calorieën, b) meer vitamine C en c) minder voedingsvezels bevat dan één sinaasappel. De voorziening in vitamine C is in Nederland geen probleem. De inname van calorieën is bij veel mensen echter te hoog (vergeleken met de behoefte) en de inname van voedingsvezels te laag. Een glas Appelsientje Sinaasappel gelijkstellen aan één sinaasappel helpt niet om deze problemen op te lossen. Het probleem zou zelfs alleen maar groter worden wanneer iedereen een portie vers fruit (sinaasappel) zou vervangen door een glas Appelsientje Sinaasappel. De inname van calorieën zal toenemen en die van voedingsvezels dalen.

Schijf van Vijf
Vanmiddag ontving hij per brief antwoord van FrieslandCampina, de eigenaar van het sapmerk. Het bedrijf maakte bekend de tekst "een glas sap telt mee als één stuk fruit" niet meer te zullen gebruiken. Van de website is de tekst inmiddels verdwenen. De verpakkingen worden zo snel mogelijk aangepast. De verpakkingen die nog in voorraad zijn, zullen zo spoedig mogelijk worden uitgefaseerd.
Die maatregelen neemt FrieslandCampina zonder het oordeel van de RCC af te wachten. Het bedrijf acht zijn claim '1 glas = 1 stuk fruit' niet langer in lijn met de Nieuwe Schijf van Vijf.

rcc appelsien

Fotocredits: links Appelsientje Sinaasappelsap, rechts Appelsap, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken