FrieslandCampina, Nederlands prominente speler in de zuivelindustrie met bekende merken als Campina, Chocomel, Friesche Vlag en Valess, kondigt uitgerekend in de dagen voor Kerst een ingrijpende reorganisatie aan om kosten te besparen. In de komende twee jaar wordt het aantal arbeidsplaatsen met 1.800 verminderd, waarvan 1.200 al in 2024.
De maatregel die vandaag naar buiten kwam, betreft ongeveer 8% van het totaal aantal banen van de bijna 22.000 werknemers en is onderdeel van de 'Expedition 2030'-strategie om de al jaren kwakkelende rentabiliteit van FrieslandCampina te versterken. Het bedrijf wil zijn positie als toonaangevende, innovatieve en duurzame speler in de zuivelindustrie bestendigen en ontkomt niet aan snijden in de kosten.

CEO Jan Derck van Karnebeek spreekt van "een zware dag" en benadrukt de noodzaak van deze stappen om de kosten met €400 tot 500 miljoen te drukken vanaf 2026. Circa €180 tot €200 miljoen daarvan wordt geboekt door de banenreductie. Een ander deel van de besparingen is nodig om de inflatie te compenseren. De rest wordt benut door investeringen in duurzame groei en het verhogen van de nettowinst.

De ontslagen zullen verspreid worden over bijna alle onderdelen van het bedrijf, met de nadruk op Nederland waar meer dan de helft van het banenverlies zal plaatsvinden.

De stap volgt op een tegenvallend halfjaar, waarbij de nettowinst bijna 95 procent daalde tot slechts €8 miljoen, mede door lagere marktprijzen voor zuivel in vergelijking met de prijzen betaald aan boeren voor melk. De omzet van FrieslandCampina bedroeg €6,8 miljard in het eerste halfjaar. De winst lag dus op 0,1% van de omzet en had bij een andere manier van boeken onder nul kunnen zitten; het bedrijf zelf noemde zijn resultaat 'uitdagend'.

De vakbonden CNV en FNV reageerden bezorgd op de aankondiging, waarbij CNV het beschreef als een 'beroerd kerstcadeau'. Beide bonden zijn in overleg met de directie voor een nieuw sociaal plan om de pijn voor de ontslagen werknemers te verlichten. FNV hoopt dat veel van de getroffen werknemers snel nieuw werk zullen vinden gezien de krappe arbeidsmarkt.