Gisteren berichtte Vilt.be dat FrieslandCampina en Danone veel minder melk gaat ophalen. Het gaat om honderden melkveehouders in de regio Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. De door FrieslandCampina af te stoten melkveebedrijven in die regio zouden nu kunnen overstappen naar het Limburgse poedermelkbedrijf Limelco - 'evenwel zonder duidelijkheid over de te verwachten melkprijs'. De Danone-melkproducenten mogen (na dit jaar) helemaal geen melk meer leveren aan de fabriek in Rotselaar.

Beide bedrijven zeggen teveel melk geleverd te krijgen voor de marktvraag in België. De Belgische Boerenbond noemt de besluiten 'onbegrijpelijk' en is van mening dat de zuivelverwerkers hun melkaanvoer proactief dienen te herstructureren. Dit met oog op de onzekerheid ten aanzien van 'de evolutie van de melkproductie na afschaffing van de melkquota'.

Vandaag lichtte Danone het besluit in een persbericht toe. Vilt.be citeert: "Er is in de fabriek van Rotselaar een melkoverschot van gemiddeld 35 procent. Dat werd onhoudbaar aangezien de handel in melk een beroep op zich is, ver verwijderd van de kernactiviteit van zuivelverwerker Danone."
"Enerzijds groeien de leveranciers van Danone meer in melkproductie dan het Belgische gemiddelde. Anderzijds heeft de aanhoudende economische crisis in Europa een negatieve impact op de behoefte van de fabriek aan melk."

De Danone-fabriek in Rotselaar verwerkt melk tot yoghurt en Actimel. Regelmatig kwam het voor dat 'tot de helft meer melk opgehaald [werd] dan verwerkt kon worden. De genoemde 35 procent is het gemiddelde overschot. Er zit voor Danone niets anders op dan de melkophaling te reorganiseren. De consequentie daarvan is dat er nog bij 130 bedrijven melk opgehaald wordt en dat 80 bedrijven zullen moeten stoppen.

Er is nog wel een lichtpuntje. Boerderij meldt dat de 'overbodig verklaarde' melkveehouders niet dakloos zullen worden. 'De Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) wijst erop dat INEX melkveehouders erbij zoekt. Daarnaast is er Fabrelac, dat de mozzarella-productie wil uitbreiden en Arla is nog in de markt voor meer Belgische leden'.

Hier zie je wat er gebeurt als boeren hun melkproductie opjagen nu de quota verdwijnen. Onderwijl praat Nederland over eerlijke prijzen voor boeren. Wie teveel maakt, moet zelf op de blaren zitten.

Fotocredits: Cow-milking demonstration, uitsnede, Old Shoe Woman
Dit artikel afdrukken