Ze schrijft het volgende:
De tekst daarbij van Appelsientje was 'Twee stuks fruit: we weten dat het goed voor ons is, toch lukt 't ons niet elke dag. Maar wist je dat een glas Appelsientje Sinaasappel meetelt als je tweede portie fruit?' Dat is pertinent niet waar. De World Health Organisation adviseert de vrije suikers zoveel mogelijk te beperken. Onder de vrije suikers vallen ook de mono- en disachariden in sap, ook als ze niet zijn toegevoegd (zoals in Appelsientje).
Verder staat in de nieuwe richtlijnen goede voeding 2015 'drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken'. Dat weten ze heus we bij Appelsientje. Kan iemand me bij Appelsientje uitleggen waarom deze campagne wordt gevoerd? Het zou goed zijn als jullie hiervoor door de FNLI worden aangesproken en een flinke boete krijgen van de NVWA. Dit kan echt niet.
Voor de duidelijkheid, voor wie het minder volgt: fruitsap of je het nu zelf perst of niet is GEEN vervanger van fruit onder andere omdat het minder verzadigt.
Gaan de marketeers in de fout of doen ze het juist goed omdat de WHO en de Gezondheidsraad er een potje van maakten door geen rekening te houden met mensen die helemaal geen fruit eten? Goddank zijn er marketeers die dat wel doen, zeggen ze bij AppelsientjeBeter drink je het niet, maar als je het wel wil drinken doe er dan water bij. Bij Appelsientje halfzoet heeft de fabrikant zelf water toegevoegd en het daarom duurder gemaakt.
Appelsientje lijkt dus loeiend in de fout en het bedrog te schieten omdat zijn doortrapte marketeers 'vrije suikers' (= van de sinaasappelprut losgemaakte) als gezond en natuurlijk neerzetten. Maar ...
Flink opspelen
Koolhydraten- en suikerexpert professor Fred Brouns gaf eerder op Foodlog aan dat hij de regels van de WHO wetenschappelijk 'niet te verdedigen' vindt. Ook uitgeperst bevat een sinaasappel zoveel inhoudsstoffen dat zo'n drankje echt wat bijdraagt aan de gezondheid van mensen die geen sinaasappels of ander fruit eten.
Zou Appelsientje stiekem een beetje onnozel doen en op iemand als Oerlemans hebben zitten wachten om deze discussie eens flink op te kunnen spelen?
Zeg nou zelf: Appelsientje is veel gezonder dan Coca-Cola en al helemaal als je niet van sinaasappels, peren, citroenen, grapefruits en appels eten houdt.
Gaan de marketeers in de fout of doen ze het juist goed omdat de WHO en de Gezondheidsraad er een potje van maakten door geen rekening te houden met mensen die helemaal geen fruit eten? Goddank zijn er marketeers die dat wel doen, zeggen ze bij Appelsientje. Misschien wel slim onnozelig met een lange neus, vermoed ik. Want op grond van welke wettelijke bepaling of welk wetenschappelijk feit moet de politie van de NVWA deze reclame nou tegenhouden?
Fotocredits: Appelsientje, RFC
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Veel "zaken" heb ik in de praktijk al ondervonden, ontdekt.
Wij malen sinasappels, (na het verwijderen van de schil) En niet al te fijn. Nu, dat ziet er heeeeel anders en smaakt ook heel anders, dan appelsientje en andere jus d´oranges.
DE dieet adviezen: voorheen 2 eireren per week! IK heb pefekte cholesterol waardes. IK eet 15 en meer eieren per week. Met de Psen in het vooruitzicht zullen het er misschien wel 30 worden!
Natuurlijk werd dat afgeraden door de dietiste. Je mag er maar 2 (per week haha). IK zeg: waarom is dan in Finland het advies 10 per week (had ik net ergens gelezen). Ja, daar heb je ook weer gelijk in. Dus ik neem mijn eitjes en de verklaringen van allerlei professionals met een korreltje zout.
IK vroeg een glucose index (dus overzicht met hoe langzaam of hoe snel koolhydraten in een bepaald produkt zijn). Was bij de dietiste niet bekend (een lijst kon ze mij dus niet bezorgen).
Kortom, ik wil en zal geen honger lijden en eet goede dingen (liefts onbewerkt en dan zelf koken, braden, klaarmaken) met 20 eitjes per week, kilo kaas en 3 kilo vlees en 4 x in de week een vette vis per week.
Denk er ook aan dat het allemaal cultuur bepaald is. De Duitser drinkt voor 8 uur zijn eerste bier met een Wurst, de Engelsman zijn breakfast with bacon and beans en de Aziaat zijn bordje gebakken rijst met een eitje erbij (als ie daar geld voor heeft). Toen wij nog in Azie leefden keken ze mij als gezet en gewichtig ( 128 kilo) persoon met veel respect aan: die man is intelligent want hij weet genoeg geld bij elkaar te krijgen om lekker veel te eten, kleding (lange broek, korte broek is in Azie voor de armen die niet zoveel stof kunnen betalen) en in een heel hoge flat boven in kunnen wonen (weg van stank en drukte). Hier word je als een dom iemand zonder wilskracht gezien en wat betutteld en velen verdienen een goede boterham aan en met dat betuttelen.
Vraag aan de dieetweters: Het lijkt vanuit het artikel en de reacties erop dat vertering van de sinaasappel of van het sinaasappeldrankje pas in de maag begint. Maar het grote verschil voor een gezondheidseffect begin toch in "traag gekauwd" of "niet gekauwd"?
Dank Martijn, wil je uitleggen wat je er van hebt geleerd?
Ontzettend interessant allemaal!
Toen ik ooit nog wel eens dit gekookte sap naar binnen klokte viel het me op dat de smaak altijd consistent was. Het smaakte ook nooit ECHT naar sinaasappel.
Bij levende sinaasappels was dat nooit; de ene is zoeter, de ander zuurder en soms zelfs smakeloos. Ze moeten toch iets flikken. Dat spul is – laten we eerlijk zijn – eigenlijk niet te drinken en toch laven hele volksstammen zich er aan.
Gemakzucht troebleert de smaakpapillen denk ik.