Kunnen de voedingswaardetabellen dan nu al meteen weer uit de wet worden geschrapt?
Alleen macronutriënten
De voedingswaardetabel op het etiket verplicht de melding van de hoeveelheden kilocalorieën, kiloJoules, vetten, verzadigde vetzuren, koolhydraten, suikers, eiwitten en zout. Dit lijstje betreft met name de macronutriënten, de voedingsstoffen die energie (= calorieën) leveren.
Met deze beperking worden consumenten wel erg op het been van de macronutriënten gezet. Onterecht kunnen ze gaan denken dat micronutriënten er niet toe doenVitamines en mineralen staan niet in het rijtje, met uitzondering van zout. Bedrijven mogen wel micronutriënten vermelden, maar dan alleen als het product een significante bijdrage aan de betreffende stof(fen) levert. Meestal betekent dit: minimaal 15% van de dagelijkse referentiewaarde per 100 gram product (bij dranken: minimaal 7,5% van de dagelijkse referentiewaarde per 100 ml).
Voor die keuze is wat te zeggen, want als een product minder levert van een stof, zet het nauwelijks zoden aan de dijk. Toch worden consumenten met deze beperking wel erg op het been van de macronutriënten gezet. Onterecht gaan ze denken dat micronutriënten er niet toe doen.
Dat is opmerkelijk omdat voedingsdeskundigen steevast zeggen dat 'goede voeding' volop vitamines en mineralen bevat! Er zijn overigens weinig fabrikanten die gebruik maken van de mogelijkheid om micronutriënten vrijwillig te vermelden.
Kauwen
Stel nu dat op elke verpakking netjes alle voedingsstoffen zouden worden vermeld, dus ook de micronutriënten. Dat levert een ellenlange voedingswaardetabel op. Heb je daarmee een product volledig in kaart ? Nee, helaas.
“Lekker” wordt vaak geassocieerd met “ongezond”, maar gelukkig is het vaak ook andersom, en kun je door creatief te combineren een gezond en zeer smakelijk voedingspatroon samenstellenVoedingswaarde is weliswaar een heel belangrijk aspect bij het beoordelen van de bijdrage van een product aan een gezonde voeding, maar het is niet zaligmakend. Twee producten met dezelfde voedingswaarde kunnen letterlijk heel verschillend “uitpakken” omdat de voedingswaarde niet vertelt:
- In hoeverre je het product moet kauwen. Kauwen speelt een grote rol in de spijsvertering, en dus in de manier waarop je lichaam de binnengekomen voedingsstoffen opneemt.
- Hoe het product bereid is voordat het werd verpakt. Met name verhitting heeft veel invloed op een product. Het zorgt feitelijk voor een soort voor-vertering. Dit is heel nuttig, maar het kan ook doorslaan naar het andere uiterste. Producten die té gaar zijn, zetten in feite je eigen lichaam te weinig aan het werk.
- In hoeverre het product bijdraagt aan verzadiging. Het verzadigend effect van een product wordt weliswaar gedeeltelijk bepaald door de voedingswaarde, maar ook door de verhoudingen van smaakstoffen. Ook de hierboven genoemde aspecten (kauwen en bereiding) hebben invloed op de verzadigingsfactor.
- Welke invloed producten hebben op elkaar. De combinatie van producten die je eet, heeft invloed op het gezondheidseffect van elk afzonderlijk product.
- Hoe hoe de voedingsstoffen in de zogenaamde 'matrix' van het het product zijn opgeslagen. Vooral de celstructuur speelt hierin een rol.
- Wat de invloed van smaak is. Van een lekker product eet je meer dan van een ander product. En de combinatie van producten is belangrijk voor de totale smaakbeleving. “Lekker” wordt vaak geassocieerd met “ongezond”, maar gelukkig is het vaak ook andersom, en kun je door creatief te combineren een gezond en zeer smakelijk voedingspatroon samenstellen.
Kunnen de voedingswaardetabellen overboord worden gezet? Nee, want de voedingswaarde blijft de basis voor de voedingsstoffen in een product, ook al zegt dat niet alles over wat we eruit halen. De lijst zou wel de complete voedingswaarde moeten zijn, dus inclusief vitamines en mineralen. Een verplichte vermelding van gehaltes micronutriënten, voor zover significant aanwezig, zou de consument veel meer informatie geven dan de huidige verplichte lijst.
Maar het kan ook veel eenvoudiger. Denk bijvoorbeeld aan een systeem met twee Vinkjes.
Blauwe Vinkjes zijn alleen voor heel af en toe en groene moet je naar hartenlust variërenVinkje
Gebruik in plaats van een voedingswaardetabel één simpel logo waarop je kunt zien of een product een basisvoedingsmiddel is of niet. In termen van het Vinkje: elk product krijgt ófwel een groen, ófwel een blauw Vinkje en verder niets maar wel altijd een verplicht Vinkje.
Een Vinkje neemt veel minder ruimte in dan een voedingswaardetabel, en bedrijven hoeven geen dure laboratoriumanalyses of rekenwerk meer uit te voeren om de voedingswaardetabel op te kunnen stellen. De volgende discussie wordt dan natuurlijk: wat is de definitie van een basisvoedingsmiddel? Daar heeft de Gezondheidsraad een antwoord op, want de Richtlijnen Goede Voeding 2015, die binnenkort zijn uitgewerkt in een nieuwe Schijf van Vijf, vertellen dat. Wie deze producten gevarieerd eet, eet goed. Zo simpel kan het zijn. Blauwe Vinkjes zijn alleen voor heel af en toe en met groene moet je naar hartenlust variëren.
Na alle verhitte discussies over Vinkje hier, ben ik heel benieuwd hoe de criticasters van Vinkje en de mensen achter Vinkje op deze gedachte reageren.
Fotocredits: Voedingswaardedeclaratie Soylent, Dennis van Zuijlekom
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ja #Robert. Dat zou wat mij betreft een goede optie zijn, om het voedingsbewustzijn van de Nederlanders te vergroten.
Educatie over voedsel vanaf de basisschool.
Ik heb nog niet alle voorgaande reacties gelezen, maar heb bij de Richtlijnen Goede Voeding meer de indruk gekregen dat er een voorzet gedaan wordt om een richtlijn goede voedselkeuze op te stellen op basis van een voedingspatroon. Hierbij is een ruime marge genomen omdat er meerder voedingspatronen denkbaar zijn die voldoen aan de Richtlijnen Goede Voeding.
Denk maar eens aan het advies om ten minste 90 g volkorenproducten te nemen. Dit kan in de vorm van brood, maar dat hoeft niet. Dat dit dan weer gevolgen kan hebben voor de jodiuminname leidt ertoe dat je dan weer andere combinaties van voedingsmiddelen (vaker dan een keer per week vis) dient te gebruiken om aan voldoende jodium te komen.
Daarnaast kan iemand die traditioneel wel 7 boterhammen eet met minder visconsumptie volstaan om aan voldoende jodium te komen. Dit zijn een paar eenvoudige voorbeelden, maar er zijn meerdere varianten denkbaar.
Ik ben geen voorstander van het vinkje en ik vind het eerlijker om de algemene bevolking van betere voedingswaardekennis te voorzien en meer vaardigheden bij te brengen voor het lezen van een voedingswaardedeclaratie op een etiket, zodat vinkjes overbodig worden. Het vinkje wordt nu alleen toegekend aan producten die meedoen, terwijl er zoveel andere producten zijn die ook gezond zijn, maar niet voorzien zijn van een vinkje of een ander logo dat naar een voedingswaardedeclaratie verwijst.
En als het om een voedingswaardedeclaratie gaat zie ik meer in een etiket waarin de gehaltes van macronutriënten worden genoemd met een aanvulling van micronutriënten als een portie van het voedingsmiddel een substantiële bijdrage aan de dagelijkse behoefte van een micronutriënt levert.
Dennis #35: Kijk even op pag. 76 en 77 van de Richtlijnen. Hier overheersen de kleuren groen en rood. Dat heb ik vertaald naar groen en blauw. Je geeft terecht aan dat hier niet alles in staat. Bijvoorbeeld geen eieren, kruiden en zelfs geen water. Ik verwacht dat het Voedingscentrum hier in haar nieuwe Schijf nog wel wat over gaat zeggen, dus misschien moeten we gewoon nog even geduld hebben.
Annie #33,
Dus pannenkoeken (volkoren meel, melk, eieren) worden groen, maar verse peterselie of ingeblikte tomaat met basilicum worden blauw?
Zonder gekheid, volgens mij doe je jezelf tekort en kan je een betere lijst samenstellen dan de Gezondheidsraad. Niet omdat ze slecht werk hebben afgeleverd, maar omdat hun doel helemaal niet was om een set basisvoedingsmiddelen op te stellen. De Gezondheidsraad heeft enkel een uitspraak (positief, neutraal, of negatief) gedaan over een aantal productcategorieën waar naar hun oordeel kwalitatief goed onderzoek over beschikbaar was.