Is het theater, onderwijs of lust? Rembrandt schilderde de anatomische les van professor Nicolaas Tulp in het theater van de Amsterdamse Waag. Dat was een bijzondere aangelegenheid want er mocht maar één openbare les per jaar worden gegeven. Sectie op een vers gehangen misdadiger. Vandaar het stevige jonge lijf dat u op tafel ziet. Vandaag zouden we de man die daar lag een gewapende tasjesdief noemen. Destijds kon je er nog voor worden opgehangen. Het was allemaal theater.

Theaterrestaurant Zindering – onderdeel van de Utrechtse Schouwburg - komt op zaterdagavond 5 maart met een anatomische les. Nee, niet zo eentje waar je jezelf ziet liggen en waar de 17e eeuwer nog graag naar ging kijken, maar eentje op het varken, onze naaste verwante, waarvan we er jaarlijks bijna een halve eten.

Het wordt uitgesneden en ontbeend door een vakkundige slager, onder het toeziend oog van varkensdiva Diny Schouten. Schouten is de prinses van de lekkerste pasteien, zulten, bloedworsten en zalige ‘crépinettes’ (ja, die proefde ik zelf en ik wou dat de slager ze ook zo maakt) van het dier. Met liefde bereidt ze haar producten van varken en ze wil alleen, zoals ze het zelf zegt, ‘goed vlees’ van varkens die goed verzorgd zijn.Sterrenvlees zegt Diny niet zoveel. Ze wil varkens van mensen die ze met liefde hielden en doden. Ze verwerkt ze alleen voor mensen die ze met liefde willen eten. Haar producten staan die avond op de kaart. Die zijn natuurlijk al van tevoren klaargemaakt.
Er is nog ruimte voor een twintigtal mensen, vertelde Diny me. Reserveren dus. Ik ben er zelf ook.
Als u dacht dat het een vluggertjes voor het theater is, komt u bedrogen uit. Het duurt de hele avond en kost € 42,50. Het is eettheater. Met respect.

Dat is tenminste wat anders dan de gruwelijke ruiming van miljoenen varkens in Zuid-Korea. Ze worden er levend begraven. Uit respect voor de mensen, want die mogen geen MKZ krijgen. En omdat er geen vaccin was.
Da’s geen respect voor dieren en hun dood. Getrainde soldaten hebben ze daar zat. Munitie ook. Wat kost een kogel, godverdorie?
Dit artikel afdrukken