Theaterrestaurant Zindering – onderdeel van de Utrechtse Schouwburg - komt op zaterdagavond 5 maart met een anatomische les. Nee, niet zo eentje waar je jezelf ziet liggen en waar de 17e eeuwer nog graag naar ging kijken, maar eentje op het varken, onze naaste verwante, waarvan we er jaarlijks bijna een halve eten.
Het wordt uitgesneden en ontbeend door een vakkundige slager, onder het toeziend oog van varkensdiva Diny Schouten. Schouten is de prinses van de lekkerste pasteien, zulten, bloedworsten en zalige ‘crépinettes’ (ja, die proefde ik zelf en ik wou dat de slager ze ook zo maakt) van het dier. Met liefde bereidt ze haar producten van varken en ze wil alleen, zoals ze het zelf zegt, ‘goed vlees’ van varkens die goed verzorgd zijn.
Er is nog ruimte voor een twintigtal mensen, vertelde Diny me. Reserveren dus. Ik ben er zelf ook.
Als u dacht dat het een vluggertjes voor het theater is, komt u bedrogen uit. Het duurt de hele avond en kost € 42,50. Het is eettheater. Met respect.
Dat is tenminste wat anders dan de gruwelijke ruiming van miljoenen varkens in Zuid-Korea. Ze worden er levend begraven. Uit respect voor de mensen, want die mogen geen MKZ krijgen. En omdat er geen vaccin was.
Da’s geen respect voor dieren en hun dood. Getrainde soldaten hebben ze daar zat. Munitie ook. Wat kost een kogel, godverdorie?
@van Breukelen: wil een homo tegewoordig al wel gewoon een homo genoemd worden? Ja, die bij Paul de Leeuw wel natuurlijk, maar zou het stigma er al helemaal af zijn? Aan je commentaar te oordelen nog lang niet.