Harvard publiceert regelmatig helder vormgegeven cijferoverzichten. In deze infographic hebben onderzoekers van het gerenommeerde instituut een aantal gegevens gecombineerd tot inzichtelijke plaatjes die een schrikbarend beeld laten zien.

De kosten van chronische ziekten (waaronder: kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en beroertes) zullen de komende twintig jaar oplopen tot het haast niet te bevatten getal van 47.000 miljard dollar. Uitgeschreven is dat 47.000.000.000.000 dollar. Dat bedrag wordt wat begrijpelijker door het te relateren aan de nationale schuld van de VS: 15.000 miljard dollar, of de kosten van de oorlog in Irak: 800 miljard dollar. Overigens lijdt bijna één op de twee Amerikanen aan een chronische ziekte.

Het prijskaartje van de Amerikaanse ziektekosten kan ook op een andere manier tot uitdrukking gebracht worden: in iedere General Motors auto die van de lopende band rolt, zit naar schatting voor zo'n 1.500 tot 2.000 dollar aan werknemersziektekosten.

Voor een land dat jaarlijks $ 8.086 per burger aan ziektekosten uitgeeft, gaat maar een zeer klein gedeelte op aan preventie: 251 dollar per jaar. Dat is 3,1 procent. Je zou verwachten dat er meer aandacht zou zijn voor preventie. In de infographic is uitgerekend dat als de sterfte aan kanker, hart- en vaatziekten en diabetes met 10 procent teruggedrongen zou worden, dat in sociaal-economische termen jaarlijks 10.900 miljard dollar oplevert.

De World Health Organization schat dat maar liefst 80 procent van alle hartziekten, beroertes en type 2 diabetes en 40 procent van alle kanker voorkomen zou kunnen worden als de Amerikanen zouden stoppen met roken, gezond zouden eten en aan lichaamsbeweging zouden doen.

Fotocredits: Infographic Harvard
Dit artikel afdrukken