Koster legt de vinger wat betreft dat laatste op een paar zere plekken. Zo staat in het plan dat de beschikbaarheid van bluswater geregeld moet worden. Dat is een heikel punt; al in 2007 werd een tekort aan bluswater beschreven en dat is alleen maar toegenomen. Zijn grootste bezwaar is dat het vooralsnog het zoveelste rapport is, want "met alleen rapporten blus je geen brand en voorkom je ook geen brand." Voorgestelde maatregelen moeten praktijk worden. En dat kan prima, zegt Koster. Richt daar dus ook de energie op.
"Boeren en hun gezinnen zouden eens een oefening moeten houden. Net zoals elk bedrijf een BHV-training en brandoefeningen houdt, zouden boerengezinnen ook een keer tijdens de koffie een goed gesprek met elkaar moeten hebben over wat te doen bij brand of andere calamiteiten. Spreek om te beginnen even af hoe je van elkaar weet waar iedereen is, waar je naar toe gaat bij ellende, wie de brandweer belt, enzovoort.
- Kijk bijvoorbeeld even wat er gebeurt als alle stroom van de stal door kortsluiting afgesloten is: doet in huis de doormelding het dan nog wel of zit de hele boel op 1 systeem?
- Wat spreken we af met de loonwerker? Kinderen en grote machines op hun erf zijn een dodelijke combinatie.
- Wat spreken we af met erfbetreders, waar is hun parkeerplek, wat zijn hun looplijnen?
- Als bij brand de stroom niet geleverd kan worden vormen sommige zonnepanelen ook een gevaar: wie sluit de zonnepanelen dan af?
- Vraag de brandweer of ze eens bij jullie willen kijken, of, nog mooier, willen oefenen! Vraag je verzekeraar eens om een bedrijfsrisico-analyse.
- De meeste branden beginnen aan het eind van de middag en het begin van de avond: klustijd. Ook over klussen en de werkplaats afspraken maken dus."
Veiligheid op het erf en in de stal is een zaak van iedereen, zegt Koster. "Goed bouwen, goed onderhouden, goed gebruiken, goede detectie (temperatuur, rook en gassen), goede doormelding, goede training en afspraken, goede beschikking over blusmiddelen. Dat kan niemand alleen, dat moeten alle partijen samen doen en samen betalen."
Tot slot wijst Koster expliciet naar 9 partijen die volgens hem actiever hun verantwoordelijkheid kunnen nemen: "de 2 banken die de Nederlandse agro financieren, de 2 verzekeringsmaatschappijen die alles verzekeren en de 5 inkooporganisaties die alle producten inkopen voor de winkels: help de boeren met veilige erven en veilige stallen! Ook voor jullie 9 geldt: maak oe waor!"
Voor de zoveelste maal en heel praktijkgericht zegt Koster beleefd doch dringend: ga eens wat doen zodat tweets als die hieronder, naar aanleiding van de jongste stalbrand in Nederland die alle media haalde, overbodig worden.
Een triest beeld van 2500 verkoolde varkens. #stalbrand #varkens pic.twitter.com/6M9cqo0ZDB
— Eyes on Animals (@Eyes_on_Animals) August 3, 2018
— Eyes on Animals (@Eyes_on_Animals) August 3, 2018
Na doodsbedreigingen nu dit. Wat een verwerpelijk gedrag. https://t.co/piq8DlE1BR
— Eyes on Animals (@Eyes_on_Animals) August 4, 2018
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bulle Koster het is een paar dagen later, helaas heeft nog niemand deze draad met cijfers of rapporten aangevuld. Je schreef dat aan jou persoonlijk is medegedeeld dat Aegon en Interpolis de verzekeringsmaatschappijen zijn met het grootste aandeel in de agro (stalbrandverzekering). Zou je aan deze persoon die dit aan jou heeft meegedeeld willen vragen op welke rapporten en cijfers die zich baseert?
Je verzocht Foodlog, specifiek Dick Veerman, ons te helpen bij het naar boven halen van de cijfers. Dick, kan jij ons verder helpen of in contact brengen met iemand voor statistieken of rapporten of jaarverslagen waaruit blijkt wie de grootste financiers en verzekeraars zijn van de agro (veestallen)?
Van de banken is het persoonlijke ervaring, van de verzekeringsmaatschappijen is het aan mij persoonlijk medegedeeld. Van de 5 inkoopmaatschappijen is het al langer bekend, kijk maar eens op nederlandsuperland.nl. Misschien een taak voor foodlog om het eens kant en klaar in cijfers te laten zien? Dick?
RABO, ABN, Aegon en Interpolis.
Bulle Koster heb je een link naar statistiek of een rapport waarmee aantoonbaar is dat deze banken en verzekeraars de grootsten zijn qua financiering en verzekering van de agro-/veesector.
Dat zijn de RABO en de ABN, Aegon en Interpolis en de 5 inkoopbureaus van de AH, Jumbo, Superunie, LIDL en ALDI, misschien zijn er nog dwarsverbanden, maar die kun je vast we vinden met een uurtje google.
Wat zou ik graag met deze 9 en wat boerenorganisaties en de Brandweer samen bij het Ministerie zitten! Wie kan dit regelen?
Bulle Koster, je schrijft dat 9 partijen actiever hun verantwoordelijkheid kunnen nemen: "de 2 banken die de Nederlandse agro financieren, de 2 verzekeringsmaatschappijen die alles verzekeren en de 5 inkooporganisaties die alle producten inkopen voor de winkels".
Wat zijn de namen van deze banken, verzekeringsmaatschappijen en inkooporganisaties?
Ik vraag het, omdat ik van mening ben dat consumenten moeten kunnen weten wat het beleid is van de bedrijven bij wie ze afnemen, om die bedrijven over dat beleid te kunnen bevragen, en om te kunnen afwegen bij welk bedrijf te kopen.