Het CBS bracht de versconsumptie van Nederlanders in kaart. Drie op de 4 eten te weinig groenten, fruit en vis. Er komen ook verrassende feitjes naar voren.
Allochtonen blijken meer groente, fruit en vis te eten dan autochtonen. Wie denkt dat de niet-Westerse allochtonen de beste groente en fruiteters zijn komt bedrogen uit. Juist Westerse allochtonen doen het het best.
Het blijkt niet waar dat mannen minder groente eten dan vrouwen. Hoger opgeleiden consumeren meer groente en vis en jongeren zouden daarvoor eigenlijk op 'inburgeringscursus' moeten.
Gemiddeld eten in Nederland woonachtige mensen te weinig groente, fruit en vis. Slechts een kwart van de bevolking haalt de aanbevolen hoeveelheden uit de Richtlijnen Goede Voeding. Allochtonen komen het dichtst in de buurt van de Nederlandse Richtlijnen.
Zulke feiten zijn een greep van de kleine weetjes uit de conclusies van CBS en RIVM op basis van de vandaag gepubliceerde Gezondheidsenquête 2014.
De Gezondheidsraad bereidt op dit moment nieuwe Richtlijnen voor. Deze komen na de zomer uit.
Herkomst: westerse allochtonen komen uit landen gelegen in Europa (m.u.v. Turkije), Noord-Amerika, Indonesië, Japan of Oceanië (onder meer Australië, Nieuw-Zeeland). Niet westerse allochtonen komen uit Afrika, Azië (m.u.v. Japan en Indonesië), Latijns-Amerika of Turkije.
Dit artikel afdrukken
Het blijkt niet waar dat mannen minder groente eten dan vrouwen. Hoger opgeleiden consumeren meer groente en vis en jongeren zouden daarvoor eigenlijk op 'inburgeringscursus' moeten.
Gemiddeld eten in Nederland woonachtige mensen te weinig groente, fruit en vis. Slechts een kwart van de bevolking haalt de aanbevolen hoeveelheden uit de Richtlijnen Goede Voeding. Allochtonen komen het dichtst in de buurt van de Nederlandse Richtlijnen.
Zulke feiten zijn een greep van de kleine weetjes uit de conclusies van CBS en RIVM op basis van de vandaag gepubliceerde Gezondheidsenquête 2014.
De Gezondheidsraad bereidt op dit moment nieuwe Richtlijnen voor. Deze komen na de zomer uit.
Herkomst: westerse allochtonen komen uit landen gelegen in Europa (m.u.v. Turkije), Noord-Amerika, Indonesië, Japan of Oceanië (onder meer Australië, Nieuw-Zeeland). Niet westerse allochtonen komen uit Afrika, Azië (m.u.v. Japan en Indonesië), Latijns-Amerika of Turkije.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Volgens mijn info hebben 'allochtonen' (waar ik van weet) over het algemeen veel meer kennis over producten dan tegenwoordige 'autochtonen'.
De 1e groep gebruikt veel verschillende variaties in het standaard-dieet (dus niet puur het 'kipfilet'-tje).
Ze eten ook erg zoet. Lijkt mij wat minder gezond.
Zo groot zijn de verschillen niet in cijfers. Alleen bij vis wat meer. En diabetes komt bijvoorbeeld onder sommige groepen niet-Nederlanders veel meer. Dus wat is dan gezonder eten?!
Meer zelf in eigen land verbouwen en door iedereen ook in het klein zodat we dichter bij het eten komen is het enige wat helpt. En bestrijdt misschien ook de armoede?? helpt de voedselbanken?