Dit jaar brengt de Gezondheidsraad de Richtlijnen goede voeding 2015 uit. Deze Richtlijnen zijn bedoeld om Nederland gezondheidswinst te laten boeken door richtlijnen te bieden voor voedingspatroon, lichaamsbeweging en de preventie van chronische ziekten. Voedingswetenschappers en -deskundigen kijken er dan ook reikhalzend naar uit.
Openbare commentaarronde
Tot 10 februari van dit jaar biedt de Gezondheidsraad iedereen gelegenheid commentaar te leveren op de richtlijnen in wording. De raad heeft daarvoor de eerste 8 acht achtergronddocumenten online gezet. In de achtergronddocumenten 'vat de Commissie Richtlijnen goede voeding 2015 van de Gezondheidsraad de stand van de wetenschap samen over het verband tussen voedingsstoffen, voedingsmiddelen en voedingspatronen en het risico op veelvoorkomende chronische ziekten', schrijft VoedingNu. De openbare concepten zijn beschikbaar voor aardappelen, granen en graanproducten, koffie, thee, vetten en oliën, vitaminen- en mineralensupplementen, voedingsvezel en water.
Werkwijze
De Commissie vraagt dus om commentaar, maar dat betekent niet dat je in het wilde weg informatie door kunt spelen. De Commissie is expliciet benieuwd naar twee aspecten: "Heeft de commissie belangrijke publicaties gemist die binnen de gehanteerde werkwijze passen? Staan er fouten in het achtergronddocument?" In dat geval is je commentaar welkom. Maar dan nog kun je niet zomaar 'los' met je aanvullingen - je moet je voegen naar de Werkwijze van de Commissie Richtlijnen Goede Voeding 2015. Het komt er op neer dat je dezelfde werkwijze als de Gezondheidsraad moet hanteren bij de selectie van eventueel aangedragen onderzoeken.
Fotocredits: 'Richtlijnen goede voeding 2015: openbare commentaarronde', Gezondsheidsraad
Dit artikel afdrukken
Openbare commentaarronde
Tot 10 februari van dit jaar biedt de Gezondheidsraad iedereen gelegenheid commentaar te leveren op de richtlijnen in wording. De raad heeft daarvoor de eerste 8 acht achtergronddocumenten online gezet. In de achtergronddocumenten 'vat de Commissie Richtlijnen goede voeding 2015 van de Gezondheidsraad de stand van de wetenschap samen over het verband tussen voedingsstoffen, voedingsmiddelen en voedingspatronen en het risico op veelvoorkomende chronische ziekten', schrijft VoedingNu. De openbare concepten zijn beschikbaar voor aardappelen, granen en graanproducten, koffie, thee, vetten en oliën, vitaminen- en mineralensupplementen, voedingsvezel en water.
Werkwijze
De Commissie vraagt dus om commentaar, maar dat betekent niet dat je in het wilde weg informatie door kunt spelen. De Commissie is expliciet benieuwd naar twee aspecten: "Heeft de commissie belangrijke publicaties gemist die binnen de gehanteerde werkwijze passen? Staan er fouten in het achtergronddocument?" In dat geval is je commentaar welkom. Maar dan nog kun je niet zomaar 'los' met je aanvullingen - je moet je voegen naar de Werkwijze van de Commissie Richtlijnen Goede Voeding 2015. Het komt er op neer dat je dezelfde werkwijze als de Gezondheidsraad moet hanteren bij de selectie van eventueel aangedragen onderzoeken.
Fotocredits: 'Richtlijnen goede voeding 2015: openbare commentaarronde', Gezondsheidsraad
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat is inderdaad bijzonder, Guido. Je zou immers verwachten dat de Gezondheidsraad ons - en VoedingNu - 2 weken voor de openingstermijn een mailtje zou hebben gestuurd met de vraag: help ons commentaar te krijgen! En dat zouden we graag gedaan hebben.
Ik beloofde je namens de gehele redactie: die vraag hebben we niet gekregen.
Het valt mij, net als Mario, ook op dat Foodlog hier uitermate laat mee is. Van de, ook al korte, 4 weken om te reageren, is er nog 1 over.
Een quickscan van de documenten leert mij dat er niet of nauwelijks aandacht is voor voedselpatronen. Mediterraan komt zijdelings aan bod. Paleo, LCHF of andere levenslange voedingspatronen zijn niet te vinden. De nadruk ligt toch echt op voedingsmiddelen. In isolatie.
Dat leidt tot de volgende observatie dat de hoeveelheid onderzoek dat in ogenschouw wordt genomen, zeer beperkt is. Bijvoorbeeld al het onderzoek van LCHF/Paleo zonder calorierestrictie (anders kijkt de Gezondheidsraad er niet naar) met uitkomstmaten op gewicht, cholesterol bloedwaarden (daar kijkt de Gezondheidsraad wel naar) wordt genegeerd.
Vervolgens wordt gedaan of "verhoogd LDL-cholesterol" een biomarker (intermediair) is dat onomstreden is. Dat is niet zo, en de vraag lijkt me terecht of de Gezondheidsraad niet een andere basis moeten nemen dan rapporten van het IOM uit 2010.
Er zit 9 jaar tussen het nieuwe en oude advies, maar het lijkt erop dat de hoeveelheid nieuwe wetenschappelijk onderzoek dat bij de analyse wordt betrokken, uiterst mager is.
Commentaar aan de Gezondheidsraad wordt per email gevraagd. De voorbereiding daarop is dan hoop ik de bedoeling van deze draad..
De documenten over water en aardappelen zijn uiterst kort omdat er simpelweg niet of nauwelijks onderzoek beschikbaar is.
In het stuk over graanproducten valt mij eerder op waar geen onderzoek naar gedaan is dan de paar dingen waar dan wel voldoende onderzoek over beschikbaar is om iets te kunnen concluderen. Zoals bijvoorbeeld maar 1 onderzoek naar verschil tussen witte en zilvervliesrijst, wat dus niets zegt volgens GR.
Wat ik hoop is dat in de uiteindelijke voedingsadviezen uitspraken worden gedaan over de bereidingswijze. Het is bijvoorbeeld voornamelijk bij veel Nederlanders nog steeds een hardnekkige gewoonte om met een overschot aan water, rijst aardappelen en groenten te koken en met afgieten kalium en andere oplosbare wezenlijke voedingsstoffen te verspillen. Lijkt mij horen bij voedingsadvies.
Vanaf 13 januari tot 10 februari wordt er commentaar verwacht door de Gezondheidsraad. Op 28 januari meldt VoedingNu dat en 3 februari is het op Foodlog. Alleen het document met de werkwijze die nagevolgd moet is al 40 pagina's. En dan nog een pakweg 300 pagina's lezen in de 'concept'documenten.
Heel leuk zo'n verzoek om commentaar van Foodloggers maar wel een beetje kortdag allemaal. Hadden ze niet iets meer tijd kunnen geven?
In de concepten staat ook vermeld "niet citeren of naar verwijzen" ..Dus dit mag hier al eigenlijk niet staan? Of overdrijf ik nu? In de url van deze pagina staat
http://www.foodlog.nl/short-news/detail/gezondheidsraad-wordt-transparant-concept-richtlijnen-gezonde-voeding-onlin/
Hoe transparant gaat het worden?
Eerst maar even verder lezen, tot later.
Piet, wees eens gewoon feitelijk. Verwijzingen naar 'het Boek' doen me denken aan de Bijbel. Ook leuk, maar voor gelovigen. In jouw geval kennelijk van een ander soort.