De Chinese e-commercegigant Alibaba gaat wereldwijd vijf nieuwe distributiecentra openen, waaronder een bij Liège Airport (Luik). De Belgische vestiging wordt de Europese hub van het logistieke dochterbedrijf Cainiao Network, schrijft De Tijd. De andere logistieke draaischijven komen in Dubai, Hangzhou, Kuala Lumpur en Moskou.

Het vliegveld van Luik blijkt al geruime tijd te fungeren als doorvoerhaven. Vanaf Luik vlogen de pakketten meteen door naar Europese bestemmingen, zonder overslag in een distributiecentrum. Dat gaat nu veranderen, want bij de luchthaven bouwt Alibaba nu ook een "zeer groot Europees distributiecentrum", schrijft Gondola. "Alibaba koos onze luchthaven voor zijn flexibiliteit, kwaliteit, locatie en het feit dat we 24 uur, zeven dagen per week open zijn", zegt Luc Partoune, topman van de Luikse luchthaven. Jack Ma, de topman van Alibaba, zou zelf het Belgische balletje aan het rollen hebben gebracht, tijdens het staatsbezoek van koning Filip in 2015.

Met de 5 'hoofdhubs' wil Alibaba waar ook ter wereld binnen 72 uur zijn producten kunnen leveren en daarmee een nog serieuzere concurrent worden van zijn Amerikaanse tegenspeler Amazon. Of er ook fysieke winkels van Alibaba in Europa komen, is niet bekendgemaakt. Met de 5 hubs maakt Alibaba duidelijk dat digitale detailhandel de wereld tot een dorp maakt waarin zelf naar de winkel in een andere stad gaan meer moeite kost dan een bestelling plaatsen bij een Chinese winkel. Over de CO2-footprint van je bestelling moet je maar niet nadenken.
Dit artikel afdrukken